2024. április 20., szombat

Korszerű közigazgatás

Az év végéig minden anyakönyvi kivonat elektromos nyilvántartásba kerül

Az anyakönyvekről szóló törvény szerint az év végéig minden anyakönyvi kivonatnak elektromos nyilvántartásba kell kerülnie – erről a témáról tartottak megbeszélést az államigazgatási és önkormányzati minisztérium képviselői Szerbia polgármestereivel és községi elnökeivel.

Ivan Bošnjak, a minisztérium államtitkára megdicsérte azokat az önkormányzati vezetőket, akik ennek a törvényes kötelezettségüknek már eleget tettek, azokat pedig akik erre még nem kerítettek sor, emlékeztette, hogy a végső határidő december 28-a.

– Szerencsére politikai támogatást élvez az egyik legfontosabb, a polgárok adatait tartalmazó adatbázis korszerűsítése, amely alapján elektronikus adatbázisba kerülnek a születési anyakönyvi kivonatok, a házassági levelek és az elhunytak kivonatai – hangsúlyozta az államtitkár. Ugyanakkor elmondta, hogy az adatbázis kialakítása sok mindentől függött, többek között a programoktól, a rendelkezésre álló számítógépektől. Szólt arról, hogy a munkában sokat segített az önkormányzati vezetők politikai támogatása.

Natalija Pavlović Šiniković, a miniszter segédje emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati közigazgatási hivatalokban a foglalkoztatottakat ennek a feladatnak az elvégzésére nemcsak a törvény kötelezi, hanem erre szükség van azért is, hogy a szakszerű és korszerű közigazgatás terén lépést lehessen tartani a reformfolyamatokkal – áll a minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.