2024. április 23., kedd

Működik az új állatmenhely

Öt évbe telt, mire sikerült elhárítani minden akadályt az új ebmenhely építése elől, beszerezni a szükséges dokumentációt, aminek alapján a létesítmény idén februárban megkapta az építési engedélyt.

Már beköltöztek az első lakók (Fotó: Fekete J. József)

Már beköltöztek az első lakók (Fotó: Fekete J. József)

A Čistoća Kommunális Közvállalat júniusban fejezte be a munkálatokat, az új lakókat júliusban kezdték átköltöztetni a régi menhelyről. A kutyák összehasonlíthatatlanul jobb körülmények közé kerültek, tágas és tiszta ketreceken belüli kutyaházakba. Egy-egy ketrecben két kutya lakik, a nagyobb testűek külön ketrecet kaptak. A közvállalat dolgozói mindössze egy hónap leforgása alatt mintegy hetven kóbor jószágot fogtak be a városban, ezek is az új telepre kerültek. Minden befogott állat egészségügyi ellátásban részesül és azonosító chipet kap. Gondozóik a nap 24 órájában felügyelnek rájuk.
Jelenleg mintegy 130 kutya van a menhelyen, de a számuk napról napra változik, mert egyrészt újabbakat fognak be, másrészt valamelyiket örökbe fogadják, vagy a gazdája viszi haza az elkószált ebet.
A telep működtetésére a városi képviselő-testület 12 millió dinárt hagyott jóvá póteszközként a Čistoća zoohigiéniai szolgálatának. Ebből 4 milliót a kutyák élelmezésére fordítanak. Ugyanennyibe kerül az állatorvosi ellátás, a maradékból fizetik az áramot, a vizet és az üzemanyagot, tartják karban a járműveket stb.
A telepen bárki választhat magának neki tetsző ebet. Az örökbefogadás nemes gesztusa mellett fontos lenne a házi kedvencek iránti felelősségteljes magatartás, hiszen a kutyák zöme úgy kerül az utcára, hogy gazdájuk egyszerűen kiteszi a megunt kedvencet.
A menhely a Monostori út mentén található, nem lehet eltéveszteni, mert méretes tábla mutat rá. A telep országosan nyilvántartott kutyamenhely.