2024. április 25., csütörtök

Kisokos agrárvállalkozóknak

Az útmutató publikációhoz bárki hozzáférhet

A zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodájának kiadásában a közelmúltban jelent meg az Agrárvállalkozói kisokos című kiadvány, amely hasznos tudnivalókkal igyekszik megkönnyíteni a kezdő vállalkozók munkáját.

Lengyel László (Horváth Zsolt felvétele)

Lengyel László (Horváth Zsolt felvétele)

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából, külsős szakemberek bevonásával elkészült publikációt nagyon gyakorlatiasan, közérdekű felhasználásra tervezték annak okán, hogy az idén jegyezzük a fiatal vállalkozók évét – nyilatkozta lapunknak Lengyel László, az innovációs iroda vezetője. Hozzátette, hogy az idén több pályázat és rendezvény is befektetésre, vállalkozásra igyekszik buzdítani a fiatalokat.

– Lehet pályázni eszközökre, feldolgozógépekre, gépparkra, felújításra, földvásárlásra, házvásárlásra stb., s vannak előadások, ahol a fiatalok hallhatják, hogy milyen lehetőségeik vannak az indulásra. Úgy éreztük azonban, hogy e mögül hiányzik az alapinformáció, az a segítő kéz, amely szakmailag egy kicsit elgondolkodtatja őket, hogy mielőtt vállalkozásba kezdenek, mit kell átgondolniuk. Mit kell eldönteniük, megismerniük és kifejleszteniük, miképpen kell dönteni a vállalkozás típusáról, s hogyan kell elindítani egy vállalkozást – magyarázta. Megjegyezte, hogy ezért irodájuk felkért néhány olyan szakembert, aki egyrészt szakmailag képzett a témában, másrészt a gyakorlati munkában is részt vesz mint tanácsadó. Őket kérték föl a kisokos elkészítésére, hogy az időszerű problémákra és lehetőségekre adjanak választ a kiadványban.

A kiinduló beszélgetést követően a közelmúltban két vállalkozói kerekasztalt is összehívtak, ahova 20-20 induló vagy nemrég megindult vállalkozás tulajdonosait hívták meg, hogy megkérdezzék őket a problémáikról, a lehetőségeikről, illetve megtudakolják, mi is érdekli őket a kérdéses témakörben.

A publikáció jogi és gazdasági témákat ölel fel, föltárja a lehetséges buktatókat, szó van benne az agrármarketingről, a márkakészítésről, az arculattervezésről, a különböző környezeti hatások vizsgálatáról, s olyan konkrét kérdésekre is választ ad, hogy mik a kötelezettségeik a nyomon követés, a minőségügy terén az agráriumban élelmiszer-készítéssel foglalkozni óhajtó személyeknek. A végén pedig a leggyakrabban feltett kérdésekre kapnak választ az agrárvállalkozók, illetve megismerkedhetnek a leggyakoribb buktatókkal – mondta el Lengyel. Kiemelte, hogy elsősorban azt szeretnék elérni, hogy alapfokú tájékozottságot szerezzenek az emberek, utána a felmerülő specifikus kérdésekre már választ kaphatnak az innovációs iroda honlapján. Ezenkívül munkatársaik a tél folyamán előadásokat is szeretnének tartani a gazdáknak. A legfontosabb, hogy megkezdődjön egy interaktív kommunikáció – nyilatkozta az irodavezető.

– Most, amikor az eszközök a rendelkezésre állnak, nagyon fontos, hogy ne csalódott és sikertelen fiatalok tömegét gyártsuk ezzel, hanem adjunk meg minden lehetőséget: tudást és tapasztalati hátteret, hogy azok, akiknek lehetőségük van pályázni, sikeresen tegyék meg a vállalkozás jogi és gazdasági lépéseit is, s valóban maradjanak itt a térségben – hangsúlyozta Lengyel László.

A kiadvány elektronikus formában az agrárinnovációs iroda honlapján (agrarii.tanuljkertesz.hu) díjmentesen elérhető és letölthető. Azért döntöttek az elektronikus forma mellett, mert gyorsan változnak a környezeti adottságok, s így a régi publikáció ezeknek megfelelően gyorsan kibővíthető vagy módosítható.