2024. március 29., péntek

Új vámterminál épül a Szabadövezetben

Éves szinten tizenötezer teherautó veszi igénybe a jelenlegi terminált – A bővítés új munkahelyeket is teremtene

Ötvenmillió dinárt hagy jóvá a szerb kormány a kisbajmoki Szabadövezet területén egy újabb vámterminál kiépítésére, tudta meg a Vajdasági RTV. A hír kapcsán lapunknak Branislava Stojković Marčetić, a Szabadövezet igazgatónője azt mondta, ők csupán az igényt jelezték Bogdan Laban polgármester irányába, arról, hogy valóban született-e ilyen döntés, nem tud nyilatkozni. Elmondta viszont, hogy a terminál kiépítésére nagy szükség mutatkozik, hiszen éves szinten mintegy 15 ezer teherautó fordul meg az övezetben.

A Siemens vállalatban is folyamatosan bővítik a termelést (Fotó: Molnár Edvárd)

A Siemens vállalatban is folyamatosan bővítik a termelést (Fotó: Molnár Edvárd)

Több ezer alkalmazottja van a Szabadövezet területén működő külföldi vállalatoknak, a beruházásnak köszönhetően pedig tovább fejlesztik a szolgáltatás minőségét a beruházók irányába. Bogdan Laban a VRTV-nek nyilatkozva azt mondta, ez a döntés, amely a köztársasági hatalom irányából érkezett, csak azt bizonyítja, hogy a kormányfő és a hatalom nagyon hatékony, és nyitott a helyi problémák megoldására és az igények kielégítésére.

– A Szabadövezet mostani vámterminálján éves szinten mintegy 15 ezer teherautó megy keresztül. A mostani állapot, illetve az igény nem azt jelenti, hogy nem tudjuk ellátni megfelelően a feladatainkat, hiszen a vámterminálon a mostani várakozási idő sem haladja meg a harminc percet egy-egy kamion esetében – magyarázta az igazgatónő, hozzátéve, hogy kész projektdokumentációval még nem rendelkeznek, de amint bizonyossá válik, hogy érkezik a pénz, elkészítik azt. A megfelelő lokáció már megvan, s az igazgatónő hozzátette, reményei szerint akár jövő tavasszal már el is készülhetne az új terminál.

A vámterminál kiépítéséra azért van szükség, mert folyamatosan bővítik a termelést a Siemens, a Norma Group, a Continental és az Ametek vállalatokban, ami azt jelenti, hogy a kiviteli igények is folyamatosan nőnek.

– Az ötlet egy hónappal ezelőtt született, s ilyen gyorsan pozitív megerősítést kapott. Az új terminál kiépítése lehetővé teszi a Szabadövezet további bővítését, ami egyben új munkahelyek teremtését is jelenti – tette hozzá Bogdan Laban polgármester.

Nyitókép: A Siemens vállalatban is folyamatosan bővítik a termelést (Fotó: Molnár Edvárd)