2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPAI KUPAPOROND

Lehetetlennek tűnő piros-fehér küldetések

Nem túlzás a címben szereplő megállapítás, hiszen mindkét szerbiai együttes, amely érdekelt az Európa-liga-selejtezők playoffkörének ma esti visszavágóin, piros-fehér, és rendkívül nehéz helyzetben várja a revansot. Az újvidéki Vojvodina egy hete hazai pályán kapott ki 3:0-ra a holland AZ Alkmaartól, a még alárendeltebb szerepet játszó Crvena zvezda a Sassuolo vendégeként szenvedett ugyanilyen arányú vereséget.

Az első mérkőzés előtt még úgy fogalmaztunk, hogy egy lépésre van a két klub az Európa-liga csoportkörétől, most viszont úgy tűnik, mintha fényévnyi távolságra lenne az áhított céltól mindkét csapat. Persze, a nyilatkozó vezetők és játékosok biztosítottak mindenkit arról, hogy mindent megtesznek a visszavágón, de a továbbjutáshoz szinte csodára lenne szükség, háromgólos hátrányt elvétve dolgoznak le a csapatok az európai kupaporondon. Tisztában vannak ezzel maguk a megszólalók is, így inkább a tisztes helytállásban reménykednek. Így tesz a Vojvodina másodedzője, Dragan Šarac is: „Az AZ Alkmaar minden poszton nagyon erős, ami látható a hétvégén Utrechtben 2:1-re megnyert bajnokijukon is. Az első meccsen nem érdemeltünk akkora vereséget, mert nekünk is megvoltak a helyzeteink, amik kimaradtak, de túl kegyetlen volt értük a büntetés. Alkmaarban igyekszünk minél jobb eredményt elérni, ha lesz rá lehetőség, megpróbálunk nyerni is. Ha Isten is úgy akarja, megkíséreljük ledolgozni a háromgólos különbséget.”

A Zvezda annyiban mindenképp előnyösebb helyzetben van a bajnokságban épp mögötte álló újvidékiekhez képest, hogy hazai környezetben játssza a visszavágót, a belgrádiak holland középpályása, Mitchell Donald szerint teljesen más hozzáállással, kellő koncentrációval a Marakanán be lehet hozni a hátrányt: „A különbség valóban nagy, de nem behozhatatlan. Amíg halvány esélyünk is van, muszáj hinnünk a fordításban. Teljesen más hozzáállásra számítok a visszavágón. Ezúttal a saját közönségünk előtt játszunk majd, és az utolsó atomnyi energiánkat is beleadjuk, hogy javítsunk a rólunk kialakult összképen.”

A Vojvodina meccse 20 órakor kezdődik, a játékvezető a német Tobias Stieler lesz, a Zvezda találkozójára 20.30-kor kerül sor, a spanyol David Fernández Borbalán fújja majd a sípot.

Nikolićék a BL-csoportkörben

Kedden este öt párharc visszavágóit rendezték meg a Bajnokok Ligája-selejtezők playoffkörében, amelyek után az öt győztes bejutott a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörébe: a bravúrt végrehajtotta a bolgár Ludogorec, a skót Celtic, a portugál Porto és a monacói Monaco mellett a magyar válogatott zentai csatárát, Nemanja Nikolićot foglalkoztató varsói Legia is. A lengyel együttes dolga könnyűnek ígérkezett az ír Dundalk otthonában 2:0-ra megnyert első meccs után, de a visszavágón gyorsan gól- és emberhátrányba kerültek, és csak egy hajrában lőtt góllal tették biztossá továbbjutásukat. Habár Nikolićról több helyütt olvasni, hogy hamarosan távozik, hivatalos Facebook-profilján megosztotta örömét az őt követőkkel: „Igeeeeen, BL-főtábla! Európa legjobb csapatai között!”