2024. április 25., csütörtök

Szijjártó: Egyiptom stabilitása kulcsfontosságú Európa számára

Szükség van a szoros együttműködésre Egyiptommal, mert az ország kulcsszerepet játszik a déli szomszédság stabilitásában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.

Seríf Iszmáíl egyiptomi miniszterelnök  fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (Fotó: MTI)

Seríf Iszmáíl egyiptomi miniszterelnök fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (Fotó: MTI)

A tárcavezető szerdán Egyiptomban tett látogatást, és megbeszéléseiről beszámolva kifejtette: az európai biztonság szempontjából kritikus fontosságú a déli szomszédságunk, Észak-Afrika és a Közel-Kelet stabilitása. E régió stabilitásának Egyiptom regionális hatalomként a kulcsszereplője, így az egyiptomi helyzetnek közvetlen hatása van Európa biztonságára – mutatott rá.

Szijjártó Péter úgy vélte, az Európát délről fenyegető „bevándorlási nyomás féken tartásában Egyiptomnak kulcsszerepe van”, ha az ország elveszíti a stabilitását, akkor bevándorlók százezrei érkezhetnek Európába és jelenhetnek meg akár Magyarország déli határán is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogyha a déli szomszédságunkban valahol destabilizáció van – például Szíriában vagy Líbiában –, annak „drámai hatása van Európára” – magyarázta. Mint mondta, ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU és Egyiptom együttműködését szorosabbra kell fűzni, és a társulási tanács ülését mielőbb össze kell hívni.

A miniszter arra is kitért, hogy a biztonsági szempontok mellett gazdasági érdekeink is fűződnek az egyiptomi kapcsolatépítéshez. Közölte: ma egy széles körű ipari, mezőgazdasági, energetikai együttműködési programot indítottak el, és ennek zászlóshajója lehet az a nagy megrendelés, amely 700 vasúti kocsi gyártására és szállítására vonatkozik mintegy 900 millió euróig terjedő értékben. Erre a legjobb esélye egy magyar–orosz vállalati konzorciumnak van, a tárgyalások intenzíven zajlanak – mondta a miniszter.