2024. április 20., szombat

Szeptemberig elvégzik az ablakcserét

Adán önkormányzati támogatásból megújul két iskolaépület az őszi tanévnyitóra

Az adai Cseh Károly Általános Iskola II. számú épületében, közismert nevén a baraparti iskolában július végén fejezték be a felújítási munkálatokat.

Adán folyamatban van a régi iskolaépületet felújítása (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán folyamatban van a régi iskolaépületet felújítása (Csincsik Zsolt felvétele)

A renoválás során az épületen lecseréltek minden régi nyílászárót, helyettük új műanyag ablakokat és ajtókat állítottak be, valamint rendbe tették és bemeszelték az épület homlokzatát az utca és az udvar felől – tudtuk meg Maksó Éva igazgatótól. Hozzátette, hogy a Cseh Károly-iskola központi épületében folyamatban van az egykori zárda, vagyis a régi iskolaépület homlokzatának felújítása. Mindkét iskolaépület felújítását Ada község önkormányzata finanszírozza, összesen 12,5 millió dinárral.

– Folyamatban van a központi iskolaépület felújítása. Reményeink szerint szeptember elsejéig sor kerül az ablakok cseréjére az egykori zárda épületén, ahol ezután minden gond nélkül megkezdhetjük a tanítást. Az épület műemlékvédelem alatt áll, ezért a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet ajánlása alapján az eredeti, korhű állapotnak megfelelően kell felújítani a homlokzatot a templom és a Dimitrije Tucović utca felőli részen. Ezért a régi ablakok helyére ugyanolyan formájú és színű új faablakok kerülnek, hogy megfeleljenek az eredeti állapotnak. A központi épület felújítását illetően egy nagyon jelentős pályázat második körében vagyunk. Ez a felújítási munkálatok következő szakasza lenne, és az iskolaépület teljes felújítását jelentené, de ez attól függ, hogyan bírálja el az állam a pályázatunkat. A központi iskolaépület udvarán hamarosan kicseréljük még az eltört szennyvízcsöveket. Folyamatban van a paplak és a sportpályák közötti téglakerítés újjáépítése, amelynek a bizonytalan állapota miatt korábban kénytelenek voltunk lezárni az udvar egy részét. A kerítés elég magas lesz, de a tetejére szerelünk még védőhálót is, hogy ne repüljön át a labda a sportpályáról. A baraparti iskolarészlegünkben teljesen befejeződött a felújítás, ezért a gyerekek ott szeptembertől megújult tantermeket vehetnek birtokukba – közölte Maksó Éva iskolaigazgató.

A Cseh Károly Általános Iskolában szeptembertől négy iskolaépületben kezdődik meg a tanítás, mégpedig kettőben Adán, valamint egyben Törökfaluban és Völgyparton. Az igazgatónő elmondta, hogy az új tanévet megközelítőleg hétszáz tanulóval kezdik meg, és összesen negyvennyolc magyar és szerb tannyelvű osztályuk lesz. Az osztályokat úgy alakították ki, hogy figyelembe vették a törvényes rendelkezéseket. Amennyiben elköltözés vagy más oknál fogva nem változik jelentős mértékben a gyermeklétszám, akkor meg tudják nyitni a tervezett osztályokat, és nem lesz technológiai felesleg a tanári karban. Maksó Éva hozzátette, hogy a gyereklétszám egyelőre esik, de ez nem befolyásolja a tagozatok számát.

Völgyparton első osztálytól negyedikig nyitják meg a tagozatokat, és két kombinált tagozaton szervezik meg az oktatást. Törökfaluban kilenc tagozat lesz elsőtől nyolcadik osztályig, és nyílik egy fejlesztő tagozat is. A baraparti iskolában nyolc osztály nyílik elsőtől nyolcadikig. A központi épületben huszonkilenc osztályt indítanak. Ebből tizenhét magyar és nyolc szerb tannyelvű osztály lesz elsőtől nyolcadikig, valamint indul három magyar és egy szerb fejlesztő tagozat. Adán a központi épületben két magyar és egy szerb tannyelvű elsős osztály nyílik szeptembertől, a baraparti iskolában pedig egy magyar elsős osztály indul. A Cseh Károly-iskolában az új tanévtől szeretnék újra megindítani a napközis foglalkoztatót, de most már nagyobb létszámmal és új tanító nénivel.