2024. április 19., péntek

Erdogan: Ankara saját kezébe veszi Szíria egységének védelmét

Törökország eltökélt annak segítésében, hogy Szíria megőrizze területi épségét, és a saját kezébe veszi az ügyeket, ha szükség van a szomszédos ország területi egységének megvédésére - jelentette ki szerdán a török államfő.

Recep Tayyip Erdogan Ankarában beszélve megerősítette, hogy Törökország katonai műveletet indított Észak-Szíriában az Iszlám Állam és a kurd harcosok ellen, hogy véget vessenek a török határ elleni támadásoknak. Török illetékesek szerint a török különleges erők és sugárhajtású gépek hadműveletének - amelyet amerikai harci repülők is támogatnak - az a célja, hogy kiűzzék a dzsihadistákat a határ térségéből.

Erdogan hangsúlyozta, hogy Törökország mindig is csak a szíriai nép megsegítésére gondolt, és nincs egyéb más szándéka.

Az államfő - az Egyesült Államok által a szíriai kurdoknak (pesmergáknak) nyújtott támogatásra utalva - a terrorszervezeteket támogató országokat kezükben kibiztosított kézigránátot tartó emberekhez hasonlította.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában felszólította a szíriai kurd harcosokat, hogy térjenek vissza az Eufrátesztől Keletre, ellenkező esetben "Törökország azt teszi majd, amit kell".

Törökország, amely a Szíriában harcoló nemzetközi szövetség tagja, nem ért egyet Washingtonnal a szíriai kurd lázadók támogatásában. Ankara amiatt aggódik, hogy a kurdoknak az Iszlám Államon aratott szíriai győzelmei felbátorítják a törökországi kurd lázadókat.

Efkan Ala török belügyminiszter azt jelentette be, hogy a török hatóságok biztonsági célból ideiglenesen kitelepítették a szíriai határ mentén fekvő Karkamis város és hat környező falu lakosságát, mielőtt a tüzérségi és légi támadás megindult az észak-szíriai Dzserablúsz körzetében.

A miniszter Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy a hadművelet az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezést kapta.

Ala hangsúlyozta: Törökország nem nézi tétlenül, hogy terrorszervezetek veszélyeztetik a területét. Kedden 9, Dzserablúszból indított aknagránát csapódott Karkamisba, az egyik az önkormányzat épületének kertjébe zuhant.

A damaszkuszi televízió jelentése szerint a szíriai külügyminisztérium szerdán elítélte és a szuverenitása megsértésének minősítette a török harckocsik behatolását szír területre.