2024. április 25., csütörtök

Fokozott ellenőrzés a közutakon

Fehér László: Az akciók legnagyobb hozadéka az, hogy közbeszéd témájává válik a közlekedésbiztonság

Nagyszabású sebesség-ellenőrzési akció kezdődött hétfőn Európa 31 országában – 28 EU-tagállamban, továbbá Svájcban, Norvégiában és Szerbiában. Az augusztus végéig tartó akció a Tispol (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) tagállamainak európai szintű, összehangolt közúti ellenőrzése.

Szerbia is részt vesz az európai szintű, összehangolt közúti ellenőrzési akcióban

Szerbia is részt vesz az európai szintű, összehangolt közúti ellenőrzési akcióban

Az akció keretében a szerbiai közlekedési rendőrök fokozott ellenőrzést végeznek a közutakon. A közlekedési rendőrség beveti az összes sebességmérő berendezését, a kézi radarokat és a közlekedési videófelügyelet sebességmérő berendezéseit, de még a rendőrségi jelzéssel nem rendelkező elfogó autókat is. A belügyminisztérium közleménye szerint az elfogó autók nem csupán a gyorshajtást fogják ellenőrizni.

– A megállítottak számára kötelező az alkoholszonda, de a biztonsági övek használatát is ellenőrzik a rendőrök –  figyelmeztetnek.

A rendőrség közleménye szerint nem lesznek elnézőek a szabálytalankodókkal szemben, és minden esetben alkalmazni fogják a törvényben előirányzott büntetéseket.

Mgr. Fehér László okleveles forgalmi mérnök, közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő az akcióval kapcsolatban lapunknak megjegyezte, nehéz megmondani, hogy szám szerint milyen hozadéka lesz az akciónak, hogy mennyi szabálysértő lesz megbüntetve, vagy hogy mennyire csökken majd később emiatt a balesetek száma.

A közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő hozzátette, az utóbbi időben Szerbiában kevesebb közlekedési baleset történt, de megnőtt a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma.

– A halálos balesetek egyik leggyakoribb oka a nagy sebesség, vagyis a nagy kinetikus energia. Ezt szeretnénk lecsökkenteni. Ugyanakkor az alkoholos befolyásoltság alatt az emberek nem úgy reagálnak, ahogy kellene. A rendőrök épp ezeket a vezetőket szeretnék kiszűrni a közlekedésből – magyarázta Fehér László.

A közlekedésbiztonsági szakember kiemelte, nagyon fontos lenne, hogy ne csak kampányszerűen szervezzenek ilyen akciókat. Véleménye szerint gyakrabban kellene hasonló közúti ellenőrzéseket tartani, kiváltképp, hogy ezekkel a média is foglalkozik.

– Mindig szükség van közúti ellenőrzésre és az erre irányuló kampányokra is. Az akciók legnagyobb hozadéka nem az, hogy ellenőrzik a közlekedésben résztvevőket, hanem az, hogy az újságok, a rádió- és a tévécsatornák is foglalkoznak a témával, közbeszéd tárgyává teszik a közúti biztonságot, jelen esetben azt, hogy mekkora veszélyt jelent a gyorshajtás és az, ha valaki alkoholos befolyásoltság alatt vesz részt a közlekedésben. Minden hónapban közbeszédtémává kellene tenni ezeket a dolgokat – mondta a szakember, aki szerint már a médiakampány hatására az emberek legalább néhány százaléka jobban betartja majd a szabályokat.

Végezetül megjegyezte, a hasonló kampányokat tervszerűen kell lebonyolítani, hiszen csak akkor van hatása, ha folyton elemzés alá veszik, hogy milyen okok miatt történnek közlekedési balesetek, és ha azok ellen folyamatosan küzdenek, akkor a médiakampány és a kirótt büntetések által is csökkenteni lehetne a halálos kimenetelű balesetek számát.