2024. április 19., péntek

A zombori migránshelyzetről

Megtartotta első ülését Zombor város migrációs tanácsa. Az összejövetelen Dušanka Golubović polgármester asszony elnökölt, elmondta, hogy a tanács csupán véleményez és javaslatokat tesz, konkrét lépések megtétele a migránsok befogadása és egyéb kapcsolódó feladatok ellátása terén az illetékes hatóságok föladata.

Illusztráció (Fotó: Ótos András)

Illusztráció (Fotó: Ótos András)

Az első ülésen a tanács tagjai közt elosztották az illetékességi és a feladatköröket, tájékozódtak a migránshelyzet zombori vonatkozásairól, valamint a befogadóállomás építéséről.
A migránsok mozgásáról a város területén Zlatko Miličević helyi menekültügyi megbízott, egyben a tanács tagja, elmondta, hogy a menekültek és migránsok csupán áthaladtak Zomboron, főleg Németországba és Hollandiába tartanak. Hozzátette, hogy napi kapcsolatban áll a Szerbiai Menekültügyi Főbiztossággal, és minden pillanatban van információja arról, hogy hány migráns és melyik autóbusszal tart Zombor felé.
– A Vöröskereszttel karöltve általában az esti órákban bevárjuk a migránsokat, ellátjuk őket élelemmel, vízzel, a szükséges információkkal. Kiváló az együttműködésünk a rendőrséggel is, amely mindig ott van, ahol szükség mutatkozik rá – fogalmazott Miličević.
Biljana Klipa, a Vöröskereszt zombori szervezetének az elnöke, a tanács tagja arról számolt be, hogy 2016. május 12. óta eddig 1765 élelmiszercsomagot osztottak ki a migránsok közt.
Mile Suzić a zombori rendőrkapitányság nevében nyilatkozva arról számolt be, hogy a városra eddig nem nehezedett migrációs nyomás, a rendőrök folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását a terepen.
A polgármester asszony tájékoztatta a tanács tagjait, az említettek mellett Ivan Gligorićot a katasztrófavédelemtől, Tomislav Čavart a városi közigazgatástól és dr. Dragoslava Čubrilót a közegészségügyi intézetből, hogy a migránsoknak szánt befogadóotthon munkálatai a fűtési idény kezdetéig befejeződnek, addig pedig, amennyiben szükség mutatkozik rá, más befogadási kapacitások is rendelkezésre állnak a városban.
Egyébként a migránsügyi tanács első ülésének napján négy embercsempészt fogtak el Zombor és Bezdán között, akik közúti ellenőrzés során buktak le. Két járműben összesen tíz török állampolgárságú személyt igyekeztek illegálisan Magyarországra juttatni. A négy személyt a zombori Alapbíróság 30 napos őrizetbe helyezte. Az ügyészség tiltott határátlépéssel és embercsempészettel gyanúsította meg őket.