2024. április 19., péntek
SZABADKA VÁROS NAPJA 2016

Kiállítások, koncertek, előadások

Augusztus 26-a és szeptember 4-e között sokszínű programmal ünnepli Szabadka a város napját – Pély Barna, a Budapesti Operettszínház, a Vajdasági Kamarazenekar, a Perpetuum Mobile is közönsé

Sokszínű programmal ünnepli Szabadka a város napját augusztus 26-a és szeptember 4-e között. A rendezvénysorozat keretében, amelyen a helyi sportolók, tehetséges diákok, zenészek, művelődési dolgozók is részt vesznek, filmvetítés, kiállításmegnyitó és koncertek is lesznek, valamint a hagyományhoz híven átadják a díszpolgári címet és a Pro Urbe-díjakat. A műsor keretében fellép a Budapesti Operettszínház, Pély Barna, a Vajdasági Kamarazenekar, a Perpetuum Mobile és a Lexington Band.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a program kapcsán kiemelte, szerettek volna mindenkinek kedvezni, így a program elég sokszínű lett, a komolyzene és a szórakoztató zene is helyet kap a rendezvényen. Hozzátette, ingyenes autóbuszjáratokat indítanak a környező településekről szeptember elsején és másodikán is, így remélik, hogy az ingyenes programokban minden szabadkai élvezetét leli majd. A többnapos rendezvényre az idén 2,4 millió dinárt irányoztak elő. A polgármester szeptember 2-án látogatást tesz majd a szabadkai Közkórház újszülött osztályán, ahol a város napján, vagyis szeptember elsején született babákat és anyukáikat ajándékozza majd meg.

Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke elmondta, a szabad királyi várossá nyilvánítása Szabadkának szeptember elseje, amely napon az ünnepség szokás szerint a Szabadkai Fúvószenekar fellépésével, majd zászlófelvonással kezdődik 9.30-kor, a 10 órakor kezdődő ünnepi ülésen pedig átadják majd a díszpolgári címet és a Pro Urbe-díjakat. A városi képviselő-testület ünnepi ülésén operaénekesek lépnek majd fel, Oliver Njego és Baracskai Judit. Utóbbi fellépését Szeged városa ajándékozta Szabadkának.

A rendezvénysorozat keretében zajlik majd idén is a Hagyomány ízei elnevezésű gasztrofesztivál is, amelyen csaknem ötven helyi és környékbeli termelő kínálja majd termékeit, friss terményeit a vásárlóknak. Az ételek mellett pálinka és bor is helyet kap a fesztiválon, mondta el Branislav Joka szervező.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Augusztus 26-án nyílik meg a dr. Vinko Perčić Galériában Stevan Kojić Az abszurd fenntartható rendszere című kiállítása. Augusztus 30-a és szeptember 5-a között zajlik majd a Stevan Ćele Vilotić Labdarúgó-emléktorna, s lesz még egy sporthoz kapcsolódó esemény a város napja rendezvénysorozat keretében: felkerül az olimpia emlékkútra a két szabadkai éremszerző, Davor Štefanek és Nikola Kalinić neve is.

A Szabadkai Városi Múzeumban Petrik Pál születésének 100. évfordulója alkalmából szerveznek kiállítást, amelyet augusztus 30-tól tekinthetnek meg az érdeklődők. Ugyanitt 31-én 12 órakor a Bécsi barokk festők művei Vajdaságban című kiállítás nyílik meg. 18 órakor a Városháza előcsarnokában Szabadka madártávlatból című kiállítás nyílik meg. A Lifka Sándor Art moziban Nobel-díjasok művei alapján készült filmeket vetítenek, 31-én 19 órától például a Sorstalanság című magyar alkotást. Kiállítás a Szabadegyetemen és a Kortárs Galériában is nyílik aznap. Svetlana Ždrnja és Maja Todić mutatkoznak be.

Szeptember elsején délelőtt a képviselő-testület ünnepi ülését követően 11 órakor a városháza előtti kisszínpadon fellépnek a szabadkai tehetséges diákok, művelődési egyesületek, iskolák, tánciskolák, gerontológiai klubok. 13.35 órától a Szabadkai Gyermekszínház Borsszem Jankó című előadását, 17.30-tól pedig a Maskarádé című darabot láthatják a gyerekek.

A nagyszínpadon ezen a napon 20.30-kor a Vajdasági Kamarazenekar 40 fős előadásában klasszikus és filmzenei feldolgozásokat ad elő Paskó Csaba vezényletével. 22 órától a Budapesti Operettszínház vendégszerepel Oszvald Marika főszereplésével, 23 órától pedig Pély Barna akusztikus estjét láthatja-hallhatja a közönség.

Pénteken, szeptember 2-án délelőtt 11 órától délután 17 óráig a kisszínpadon a helyi tehetségek mutatkoznak be. 20.30-tól a nagyszínpadon a Perpetuum Mobile, 22 órától pedig a Lexington Band ad koncertet.

Szombaton délelőtt 11 órától gyermekfilmeket vetítenek az Eurocinemában, 21 órától a Raichle Ferenc Parkban fiatal szabadkai együttesek koncerteznek, ezt követően pedig a Corvin Mátyás utcában idén is megszervezik az Orange Partyt. Vasárnap a Palicsi Állatkertbe várják az érdeklődőket, ahol 10 és 12 óra között Kiss Anikó zenei műhelyt szervez.

A programok mindegyike ingyenesen látogatható. Az autóbuszok elsején és másodikán pedig a következő időpontokban indulnak: Bajmokról 18.20, 19.10 és 20.05-kor, Dusanovóról Kliszán keresztül 19.15-kor, Dusanovóról Nagyfényen keresztül 18 és 20.05-kor, Újzsednikről 18.15 és 20.15-kor, Györgyénből 18 és 19.50-kor, Felsőtavankútról 18.20 és 19.35-kor, Békováról 20-kor, Királyhalomról 18.20 és 19.30-kor, Ludasról 19.45-kor. Az autóbuszok a város címerével és ingyenes járat felirattal lesznek ellátva. A felsorolt települések irányába mindkét napon 24 órakor indulnak vissza az autóbuszok a Fasizmus áldozatainak teréről.