2024. március 29., péntek

A Gimnáziumtemplom búcsúja

Évente egyszer - Szent István Napján - mutatnak be szentmisét a nagybecskereki Gimnáziumtemplomban. Egyben ez a búcsúja is a Szent István tiszteletére felszentelt piarista templomnak. A szombati szentmisén Fehér Roland, bókai plébániai kormányzó és Kiss Nándor a református egyház bánáti esperese méltatták az államalapító királyunkat.

A Szent István tiszteletére felszentelt nagybecskereki Gimnáziumtemplom nyolcvanas évek végéig volt a nagybecskereki hívek különösen pedig a fiatalok a kedvenc gyülekezőhelye. Ahogy Balázs Ilona meséli, egész fiatalságát töltötte ebben a templomban. A gimnáziumba járt, a vasárnapi miséken pedig a kórusban énekelt. Mint mondja, akkoriban sok diák volt, néha ötvenen is itt voltak a templomban. A katolikus fiatalok együttest is alakítottak, koncerteket tartottak.
A hatosztályos nagybecskereki piarista Gimnázium – amelynek része volt a Szent István tiszteletére felszentelt templom – 1846-ban nyitotta meg a kapuit több mint kétszáz tanulóval és hat piarista tanárral. A trianoni békediktátum után, 1920-ban, augusztusban, kiutasították a piarista szerzeteseket -75 éves működésük után. Mint ahogy Tietze Jenő nyugalmazott apostoli protonotárius meséli, akkortájt a koronát és a koronázási jelvényeket is átfestették fehér festékkel, hogy még az se látsszon. Annyira veszélyesnek tűnt abban az időben Szent István király. Ezeket a nyomokat aztán idővel sikerült eltüntetni. Kétezerben pedig lecserélték a templom tetőzetét és külső vakolatát. A belső felújításra már sajnos nem futotta.
A XIX. századi oktatási rendszerben nem csak oktattak, hanem neveltek is. Az oktatás mellett a tanulóknak átadták az örök emberi és vallási értékeket. Ezért a nagybecskereki piarista Gimnázium nem csak iskolaépületből állt, hanem egy rendházból és a Szent István templomból. A hívek száma errefelé is megfogyott, de Gyuris László plébános szerint a templomban ezt nem lehet észrevenni. Nyilván azért is, mivel ehhez a templomhoz sokakat kedves emlékek fűznek, a templom pedig kedves, családias a magyarság számára.
A Gimnáziumtemplom a magyar cserkészek zarándokhelye is. Králik László a gimnázium egykori tanára fordította le angolról magyarra a cserkészeknek az alapkönyvét (Cserkészet fiúknak). Ezzel letette a magyar cserkészmozgalom alapjait. 2002 óta erről emléktábla tanúskodik a templomban.