2024. április 24., szerda
XXXI. NYÁRI OLIMPIA - NEGATÍVUMOK

A nethuszároktól az olimpiai bajnok sportlövőig

Birkózó- és ökölvívóbírók

Sokan mondogatták már korábban is, hogy a birkózás nézhetetlen, sokszor azt sem tudni, ki miért kapott pontot, akció nélkül mégis hogyan juthat tovább egy-egy versenyző, valamint az ökölvívómeccsek egyik hátulütőjeként is emlegették, hogy bírói döntéssel az egyértelmű fölényben lévő bokszolótól is el lehet venni a győzelmet. Sajnos, a riói játékok nem cáfoltak rá erre a közvélekedésre, a birkózószőnyegen történteket több magyar olimpikon is számon kérte, a bokszolóknál pedig még tovább fajultak a dolgok, csalás miatt el is zavartak bírókat az olimpiáról – habár ez az igazságtalanságok elszenvedőit aligha vigasztalja.

A nethuszárok

Szerbia számára rosszul kezdődött az olimpia, nem jöttek az érmek, s a károgók azonnal kihasználták ezt az alkalmat. A számítógépük előtt pöffeszkedő nethuszárok olyan sportolókat állítottak pellengérre, akik már évek óta öregbítik a szerb sport hírnevét. A sportlövők is megkapták a magukét, mivel nem szereztek érmet, Aleksandar Karakašević esetében pedig volt olyan, aki azt írta, miért utaztat ki az olimpiai bizottság közpénzen egy versenyzőt, aki az első fordulóban búcsúzik. Fontos megjegyezni, hogy Karakašević az eredményeinek köszönhetően harcolta ki az olimpiai részvételt, nem csak úgy véletlenül ült fel a repülőre, korábban négy olimpián szerepelt, s egyéniben, párosban és vegyes párosban is állt már az Európa-bajnoki dobogón. Az olimpikonokat turistaként feltüntetni igen felületes sporttudásra vall…

Az infrastruktúra

A külcsínre adtak a brazilok, ezért azok a létesítmények – stadionok, sportcsarnokok, uszodák stb. –, amelyekben versenyek zajlottak, egész jól néztek ki, de a háttérépítmények, az edzőtermek, az edzőpályák és egyéb kísérőobjektumok terén a hírek szerint voltak bőven problémák. Az egyik tornász panaszkodott, hogy az edzőteremben beszakadt alatta bokáig a padló, amit szigetelőszalaggal és kartonnal hoztak rendbe…

A magyar csapatok

Magyarországon presztízskérdés, hogy vízilabdában éremmel térjenek haza a sportolók. Ezúttal a lányok aktuális Európa-bajnokként utaztak ki, a fiúk pedig a közelmúltban megrendezett Eb-n bronzérmesek lettek. Szembetűnő azonban, hogy a férfiak három ellenfél ellen is az utolsó pillanatokban puskázták el a vezetést, a nők pedig szó szerint az utolsó másodpercben engedték ki a kezükből a bronzérmet. Benedek Tibor csapata viszont azzal dicsekedhet, hogy az egyetlen veretlen csapat maradt a mezőnyben, már ami a rendes játékidőt illeti…

Montenegró

Női kézilabdában az utóbbi évek egyik meghatározó nemzete válogatott- és klubszinten is Montenegró volt. A piciny déli állam csapata az Európa-bajnoki címig jutott, a válogatott játékosokból álló podgoricai Budućnost pedig BL-t nyert. 2012-ben ezüstérmesek voltak az olimpián, a döntőben 26:23-ra kaptak ki Norvégiától. Rióban az a csúfság érte őket az A csoportban, hogy pont nélkül estek ki Brazília, Norvégia, Spanyolország, Angola és Románia mögött, így Montenegró érem nélkül zárt a 31. nyári olimpián.

A magyar birkózók

A magyar birkózók teljesen leégtek ezen az olimpián, egyetlen érmet sem szereztek. Pedig mindegyik fogásnemben olimpiai, világ- és Eb-érmesek indultak Rióban, s legtöbbjük a világranglistán is előkelő helyet foglal el. Az eset azért is nagyon kínos, mert a birkózás Magyarországon a kiemelt sportágak közé tartozik, így a szakág milliárdokat kap a felkészülésekre.

Xuan Vinh Hoang

Hallottak-e már olyasmiről, hogy egy sportoló az olimpián két számban indul, nyer egy aranyat és egy ezüstöt, azután úgy érzi magát, mint egy rakás szerencsétlenség? Mi sem, de Rióban megtörtént, és végeredményben nem nagy újság a 41 éves vietnami sportlövő, Xuan Vinh Hoang pályafutása során. A nemzetközi élvonalba viszonylag későn, 37 évesen tört be, amikor a kínai Csongvangban világkupát nyert, majd rá egy évre Forth Benningben megdöntötte a légpisztoly világcsúcsát. Azóta csak néhány bronzot nyert, és örökre emlékezetes marad a londoni olimpiája, amikor légpisztolyban egy körrel maradt le a döntőről, sportpisztolyban pedig 0,1 körrel a dobogóról. Rióban az első napon megnyerte a légpisztoly versenyét, négy nappal később pedig a sportpisztoly döntőjében négy lövéssel a befejezés előtt 2,3 körös előnnyel vezetett a koreai Jin ellen. És mi történt? Xuan olyan gyatrán lőtt, hogy végül 2,4 körrel veszített!

Ökölvívás

Az ökölvívás valaha nagyon népszerű és közkedvelt sportágnak számított. Ugyanúgy ismertük a jobb profik és amatőrök nevét, mint ahogyan betéve tudtuk kedvenc focicsapatunk összeállítását. Azóta minden megváltozott, az ökölvívás nagy vesztes lett. A versenyzők testi épségének megóvása céljából például bevezették a védősisakot, viszont nem pontozzák már a látványos elhajlásokat, csak az ütéseket, amivel már nem érdemli ki a nemes önvédelem elnevezést. A legújabb, mindenképpen vitatható megoldások szerint a profik is indulhatnak az amatőrök versenyén, és többé nincs használatban a védősisak. Nos, a profik aligha kockáztatják meg, hogy amatőrök ellen veszítsenek, méghozzá ingyen, azok az országok pedig, amelyek betiltották az ökölvívást, a sisakok törlése után biztosan nem engedélyezik újra.