2024. április 19., péntek

A dzsihadisták szíriai állásait bombázta Törökország, válaszul a területét ért ágyúzásokra

A török tüzérség újra csapásokat mért kedden az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai állásaira, válaszul a területét ért ágyúzásokra - közölte a török média.

ét ágyúlövedék csapódott be Karkamis délkelet-törökországi településen, de senkinek sem esett baja. A város a szíriai határon fekszik, nem messze a a dzsihadisták kezén lévő Dzserablúsz szír várostól. A lövedékek feltehetően a szíriai ellenzéki fegyveresek és a dzsihadisták összecsapásakor "tévedtek" Törökország területére - jelentette a CNN-Türk hírcsatorna.

A török hadsereg válaszul körülbelül 60 lövedéket lőtt ki helyi idő szerint hajnali fél négykor az Iszlám Állam dzserablúszi állásaira.

Délelőtt három tüzérségi lövedék csapódott be Kilis török határvárosba is, szintén Szíriából. Török részről viszonozták a támadást, amelyről egyelőre nem tudni, hogy voltak-e áldozata.

A török tüzérség hétfőn este is támadta az IÁ észak-szíriai állásait és a Demokratikus Unió Pártja (PYD) nevű kurd szervezet katonai pozícióit is - számolt be a helyi média. Az Iszlám Állam célba vett állásai Dzserablúszban találhatóak, míg a legjelentősebb szíriai kurd milícia pozíciói Membidzs városa körül helyezkednek el - tették hozzá.

Törökország a kurd szervezetet is terrorcsoportként kezeli, és ellene is harcol. A törökökkel szövetséges amerikaiak viszont a kurdokkal együttműködve lépnek fel a dzsihadistákkal szemben Szíriában.

Ez a kérdéskör, valamint a Fethullah Gülen iszlám hitszónok kiadása körül kialakult vita is napirendi pont lesz szerdán Ankarában azon a megbeszélésen, amelyet a török vezetés Joe Biden amerikai alelnökkel tart. Gülen 1999 óta az Egyesült Államokban él, Törökország felelősnek tartja őt a július 15-i meghiúsult puccskísérletért, és a kiadását kéri.