2024. április 23., kedd

A fiatalokat egyre több veszély fenyegeti

Az idén 29 személyt mentettek ki az emberkereskedők karmai közül

Szerbia területén az elmúlt évben 40 személyt tártak fel az illetékes szervek, akik emberkereskedőknek estek áldozatul. A további esetek elkerülése érdekében októbertől 300 iskolában indítanak képzést a tanügyi dolgozók részére, hogy felismerjék az emberkereskedelem jeleit, és meg tudják akadályozni – jelentette be tegnap Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter.

A feltárt esetek többségében az emberkereskedők áldozataikat szexuálisan zaklatták, de több esetben koldulásra vagy bűncselekmények elkövetésére kényszerítették őket. Kényszerházasság megkötésére is volt példa, és egy esetben kényszerű örökbefogadásra is fényt derítettek.

– Becsléseink szerint az idén ez a szám a tavalyinál is nagyobb lesz, hiszen már most 29 olyan személyt tartunk nyilván, akik emberkereskedőknek estek áldozatul – mondta Vulin azon a tanácskozáson, amelynek a gyerekekkel és az oktatásban részt vevő fiatalokkal való kereskedelem megelőzése volt a témája.

Elmondta, ez nem kis szám, de meg kell jegyezni, hogy csak azokat az eseteket tartják számon, amelyek már bekerültek a nyilvántartásba. Hozzáfűzte, a modern kori technológia nemcsak a szélesebb körű tudást megszerzését teszi lehetővé, hanem általa a gyerekek kiszolgáltatottabbá váltak. Éppen ezért indítják el a képzést, hogy segítsen a tanügyi dolgozóknak harcolni a jelenség ellen.

Sanja Kljajić, az Emberkereskedők Áldozatainak Védelmével Foglakozó Központ igazgatója elmondta, a képzés október 18-án indul. Szerinte ennek a fajta bűncselekménynek a leküzdésében részt kell vállalniuk a tanügyi dolgozóknak, a szociális védelem alkalmazottainak, de mindenki másnak is, aki tanúja a jelenségnek.

A szociális védelmi miniszter kiemelte, az országon áthaladó menekültek körében az 27 alkalommal ismerték fel az emberkereskedelem jeleit.