2024. április 19., péntek

Az arabok otthon érzik magukat Boszniában

Ugrásszerűen megnőtt a Bosznia-Hercegovinában ingatlanokat vásárló arab országokból érkező állampolgárok száma – közölte a Reuters hírügynökség.

A Kuvaitból érkező Abdullah, aki Szarajevótól nem messze vett magának több ingatlant, magyarázattal is szolgált, hogy miért érkezik egyre több ember az Egyesült Arab Emírségekből a jelentős muzulmán lakossággal rendelkező országba.

Abdullahot egyébként bevallása szerint a kellemes időjárás és az hozzáférhető árak vonzották Boszniába.

„Az időjárás és a természeti szépségek, valamint nagyon-nagyon kedvező ingatlanárak miatt érkeznek a Közel-Keletről az emberek, de amiatt is, mert úgy érezhetik, hogy itt a saját népük közé jöttek” – nyilatkozta a huszonnyolc éves arab férfi, aki Kuvaitban a médiaiparban dolgozik.

A boszniai N1 televízió közlése szerint Abdullah most egy kuvaiti befektetőn pénzén felépült, a lakók előtt tavaly megnyitott ingatlanban él.

Az Egyesült Arab Emírségekből Bosznia-Hercegovinába érkező vendégek száma 13 ezerre emelkedett az utóbbi hét hónapban. Az adatot akkor tudjuk a helyén kezelni, ha összehasonlítjuk a előző évek számsoraival: 2015-ben 7265-en látogatták meg az országot az arab olajmonarchia területéről, 2010-ben pedig mindössze 65-en.

Bosznia-Hercegovina nem rendelkezik állami idegenforgalmi ügynökséggel, mint ahogy a földeladásokról szóló adatok sem nyilvánosak – állítja a Reuters. Nem hivatalos adatok szerint évente 50-60 ezer ember látogatja meg Bosznia-Hercegovinát az arab országokból, és az ideérkezőknek az egynegyede ingatlant is vásárol, illetve eleve azzal a céllal érkezik.

Sokan aggodalmukat fejezik ki emiatt, az ország arabok általi felvásárlásáról beszélnek, mások szerint semmi ok aggodalomra, a polgároknak ehelyett inkább üdvözölniük kellene az arab befektetőket, akik segítik a boszniai gazdaság talpra állását.

„Én csak azt kérdezem, miért van olyan sok ember, aki megkérdőjelezi az arab befektetéseket eltekintve közben az azokból származó haszontól. Azt gondolom, ez nagyon szomorú” – nyilatkozta Abdellal Musztafa, az egyik szaúdi idegenforgalmi ügynökség vezérigazgatója.