2024. április 20., szombat

Ifjú művészek mutatkoztak be

Fiatal, tehetséges, elhivatott zeneművészek léptek fel a Szabadkai Városi Múzeumban vasárnap este. A Lányi Ernő IME immár hatodik alkalommal rendezte meg Muzsikáló Udvar elnevezésű rendezvényét, amelyet ez alkalommal kivételesen – a szemerkélő eső miatt – nem a múzeum festői szépségű udvarában, hanem a földszinti kiállítótermében rendeztek meg, csodálatos festmények között.

A rendezvény visszatérő fellépői között volt Kovács Birkás Tamara (hegedű) és Tóth Noémi (fuvola), akik az első Muzsikáló Udvarban még a középfokú zenede növendékei voltak, ma már a mesterképzésen túl, tanárnőként dolgoznak Baján, illetve Splitben. Radetić Ádám (szaxofon) szabadkai zenetanár harmadik alkalommal lépett fel a rendezvényen. A közönség örömmel köszönthetett olyan művészeket is, akik először álltak pódiumra a Muzsikáló Udvarban: a zentai Mészáros Mátét (harmonika), aki Szarajevóból érkezett haza a koncertre, és a belgrádi Miloš Miketićet (fuvola), aki a szabadkai zeneiskola tanára. A zongorakísérő ez évben is Máté Krisztina, a szabadkai zeneiskola tanárnője volt.

– Voltak évek, amikor zeneszerzőkhöz, vagy jubileum jegyéhez kötöttük a zenei anyag összeállítását. Idén minden művészünk szabad választására bíztuk a döntést milyen művel érkezik hozzánk – hallottuk Miklenovics Arankától, a Lányi Ernő IME művészeti vezetőjétől. A műsorban Csajkovszkij-, Briccialdi-, Bartók-, Ante Grgin- és Doppler-művek hangzottak el.

A rendezvényt a szabadkai önkormányzat és a Szabadkai Városi Múzeum támogatta.