2024. április 20., szombat

Szenteleky-emléknap Szivácon

A hagyományokhoz híven augusztus 20-án Szivácon az idén is irodalmi emléknapot tartottak, amelyen Szenteleky Kornél íróra, a térség magyar nyelvű irodalmi hagyományának kultikus szereplőjére, a vajdasági magyar irodalom alapítójára emlékeztek. A megemlékezés szentmisével kezdődött, majd a résztvevők virágot helyeztek el Szenteleky Kornél sírján.

Az emléknap a helyi Szenteleky Kornél Művelődési Egyesületben folytatódott. Itt mutatták be Faragó Kornélia Idők, terek, intenzitások című, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent tanulmánykötetét. Faragó Kornélia új kötetében a térgondolkodást állítja elemzései középpontjába: a tanulmányok a tér és térbeli logika dominálta kultúra gondolata felől értelmezik a magyar, a vajdasági magyar és a szerb/jugoszláv szöveghagyomány darabjait. Az írások a térközpontúságot általános kulturális jellemzőként értelmezik, e szegmens számos más jelentésréteggel és jelenséggel párhuzamosan alakítja ki azt az írás- és gondolkodásmódot, amely a tanulmánykötet szerzőjének a védjegyévé vált.

Az emléknap folytatásában Gazsó Hargita Juhász Erzsébet Határregény című kötetéről beszélt: a kötet kétnyelvű, magyar és szerb kiadását a Forum Könyvkiadó jelentette meg az idén. Gazsó Hargita az írónő levelezését vizsgálva rengeteg olyan szövegrészletet talált, amelyek az említett mű alakulásának és a folyóiratokban történő részletek megjelenésének körülményeivel foglalkoztak. Gazsó Hargita előadásában a regény szereplőinek összetett hálózatrendszerét is vizsgálta, s rámutatott: rengeteg olyan karakter van a regényben, amelyeknek igen erős valóságvonatkozásaik vannak.

Az emléknapon a Szenteleky Napok Tanácsa is ülésezett: az idei Szenteleky Napokat október 8-án tartják meg Szivácon.