2024. április 20., szombat

Egyiptomi elnök: Moszkva szeretné újraindítani a közel-keleti békefolyamatot

Oroszország szeretné újraindítani a közel-keleti békefolyamatot, s ennek érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök kilátásba helyezte egy moszkvai palesztin-izraeli csúcstalálkozó megszervezését az érintett felekkel - mondta hétfőn Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az állami médiának adott interjújában.

"Putyin azt mondta nekem, hogy kész fogadni Abu Mazent (Mahmúd Abbász palesztin elnök mozgalmi neve) és (Benjámin) Netanjahut Moszkvában, hogy közvetlen tárgyalásokat folytassanak és megoldást találjanak" - fejtette ki Szíszi. Úgy vélte, Izrael egyre jobban megvan győződve a palesztinokkal való békemegállapodás szükségességéről.
Az egyiptomi elnök szerint a békefolyamatot a gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista mozgalom és az Abbász vezette Fatah szervezete közötti ellentétek akadályozzák.

Az államfő kijelentésére reagálva Ahmed Madzsdaláni, a palesztin vezetés egyik tagja azt mondta, felvették a jelenleg holtponton lévő politikai folyamat újraindításához szükséges kapcsolatokat.

Múlt héten Abbász Jordániában találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, Putyin közel-keleti és afrikai megbízottjával, aki az orosz elnök üzenetét vitte a palesztinoknak.

Az egyiptomi elnök májusban arra buzdította a palesztinokat és az izraelieket, hogy ismét üljenek tárgyalóasztalhoz. Ezt követően, július elején Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter Izraelbe látogatott, ahol Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott. 2007 óta ez volt az első alkalom, hogy az egyiptomi diplomácia vezetője a zsidó államba látogatott.

Párizs ugyancsak igyekszik beindítani a békefolyamatot egy év végére tervezett, nemzetközi békekonferenciával. Egyelőre nem tudni, mi lesz a tanácskozás sorsa. Abbász július végén ugyanis kifejtette, a tárgyalásokat nemzetközi felügyelet alatt kell lebonyolítani, Izrael azonban nem hajlandó ilyen keretek közé helyezni a békefolyamatot, inkább közvetlenül tárgyalna a palesztinokkal.

A legutóbbi, az Egyesült Államok közbenjárásával lezajlott tárgyalás-sorozat 2014 áprilisában feneklett meg.