2024. április 19., péntek

Koppány igazsága

Az apja által lerakott alapkövekre országot épített Szent István. Előbb azonban kardot rántott ellene Koppány, hogy Géza fejedelem akarata ellenére ne István kapja meg az országot, hanem ő váljék uralkodóvá.

Német segítség által mégis István lett a nagyfejedelem, a rokon lázadót pedig fölnégyeltette. Ezután le kellett még győznie nagybátyját, Gyulát Erdélyben, majd a dél-erdélyi nagyurat, végül pedig Ajtony következett: Csanád vezér, miután a mai Törökkanizsánál átkelt a Tiszán, a nagyőszi síkon mért vereséget Ajtonyra, s ezáltal, a törzsi államok beolvasztásával nagy ország jött létre. Nyugati mintára keresztény ország.

Vannak azonban, akik azt állítják, hogy Koppány kimagasló hős volt, aki a magyarság (nyugatiakkal szembeni) szabadítójaként hirdetett szabadságharcot serege élén az idegen hódítók ellen. De vajon két birodalom közé ékelődve fönnmaradhatott volna-e a Magyar Királyság (ha a bizánci rítus szerint megkeresztelkedett Koppány győzelme esetén egyáltalán létrejön) torzsalkodó törzsi államokkal és Istvánhoz hasonló képességű uralkodó nélkül. Tény, hogy István sem a „keresztényi szeretet meggyőző erejére” építette az államalapítást, de népének megmaradása érdekében a legfontosabb célt elérte: erős országot szervezett, s nem lett a német császár hűbérese.

Koppány volt az, aki seregével István ellen indult, uralkodói babérokra törve. Hogy győzelme esetén miképp épült volna az ország, vagy egyáltalán megmaradt volna-e, sohasem tudjuk meg. A lázadók, ha veszítenek is, megmaradhatnak hősnek vagy mártírnak az emlékezetben. István érdemei azonban lehetetlenné tették, hogy az elbukott Koppányt – bizonytalan erényeiért – hősként tisztelje az utókor.