2024. április 19., péntek

Királyi és koronázási város

Székesfehérvári történelmi séta Kati néni orrától a Romkertig

Tíz nappal augusztus 20-a, Szent István király napja előtt megélénkül, felpezsdül Székesfehérvár, a magyar királyok és a koronázás városa, de az ott lakók egyszerűen csak Szent István városának is szeretik nevezni.

Az Országalma fényárban úszott, nemcsak nappal, hanem éjjel is (Ótos András felvétele)

Az Országalma fényárban úszott, nemcsak nappal, hanem éjjel is (Ótos András felvétele)

Ilyenkor visszaemlékeznek az Árpád-háziakat övező legendákra, megelevenednek a középkori történetek, jeles, rég elfelejtett pillanatok térnek vissza az utcára, amikor felvonulnak az öt méter magas királyi bábok, és előadnak egy-egy emlékezetes és hiteles történetet a múltból. Ezt nevezik ők a Székesfehérvári Királyi Napoknak, ami az idén augusztus 12-étől 21-éig kerül megrendezésre. Óriási tömegeket vonzott határon innen és túlról a több napig tartó élőtörténelem-óra, a a belváros utcái szinte teljesen megteltek érdeklődőkkel.

II. Béla koronázása (Ótos András felvétele)

II. Béla koronázása (Ótos András felvétele)

Kezdjük az egészet augusztus 12-én kora délután, jóval a Királyi Napok megnyitója előtt, hogy este fél tízre odaérhessünk a II. (Vak) Béla király – A fény koldusa című – koronázási szertartását bemutató játék előadásának a kezdetére. A macskaköves úton indulunk el a belváros peremén, az idegenvezető magyarázza, hogy a trónt valamikor régen királyi széknek is nevezték, ezt őrizte meg a város neve, ahol 38 magyar királyt koronáztak meg, kentek fel, ültettek trónra. Így lett ebből a városból Székesfehérvár. Igaz, hogy első királyunknak még Esztergomban került a fejére a korona, de az országot már Székesfehérvárról irányította, és végül itt is temették el. Mára a magyar műemlékek sorában kiemelkedő helyet kapott a Szűz Mária-prépostság és templom maradványait őrző helybeli Romkert, amit a középkori magyarság koronázótemplomának maradványaként 2012-ben Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított az Országgyűlés. Közismert neve a templomnak Nagyboldogasszony-bazilika, öt évszázadon át a középkori magyar állam székhelye volt, hiszen ebben a templomban koronázták királyainkat, itt temették el államalapító István királyunkat és fiát, Imre herceget, de hosszú ideig őrizték a felségjelvényeket: a koronát, a jogart, az országalmát, az ország levéltárát, és a törvényhozásnak is ez volt a színhelye. István királyon kívül még 14 magyar király temetkezési helye lett a Romkert, és kilenc királyné is itt nyugszik.

A mindenki által ismert székesfehérvári templom (Ótos András felvétele)

A mindenki által ismert székesfehérvári templom (Ótos András felvétele)

A hajdani bazilika, a koronázási templom romjai fölé építették a székesfehérváriak azt az óriási színpadot, ami immár négy éve teret ad a Koronázási Szertartásjátéknak. A nézőtér szintén hatalmas, 2500 főt tud befogadni, és érkeznek is az érdeklődők, hogy megcsodálják amikor egy-egy királyunk legendája megelevenedik a színpadon. Az idén Szent István, Szent László és Könyves Kálmán után II. (Vak) Béla sorsa, élete, megpróbáltatásai, koronázása, uralkodása kerül feldolgozásra, színpompás díszletek, korabeli jelmezek az 5 méteres királyi bábuk felvonulása, zene, tánc, hiteles szertartás bemutatása, narrátori szöveg és a színjáték mellett, előtte még azonban sok minden történt, a belváros peremén kézműves árusok sokasága fogadta a látogatókat hagyományőrző portékákkal, hozzájárulva az időutazás színesítéséhez, kardokkal, lándzsákkal, faragványokkal idézték meg a középkori hangulatot.

Kati néni orra mindenkinek szerencsét hoz (Ótos András felvétele)

Kati néni orra mindenkinek szerencsét hoz (Ótos András felvétele)

Valahogy beleillett a képbe Kati néni bronzszobra, aki valódi, élő alakja volt a városnak, mindenki szerette, tisztelte, és vásárolt tőle, hiszen ő tejet, tejfölt, libafertályt kínált a polgároknak. Kocsis Balázs szobrászművésznek támadt a gondolata húsz évvel ezelőtt, hogy megformálja, s azóta idegenforgalmi látványosság lett, sőt legenda is szövődött köré: aki megérinti Kati nézi orrát, annak szerencséje lesz. Karnyújtásnyira a szobortól sorakoznak egymás után a szebbnél szebb történelmi nevezetességű templomok, épületek. A XIII–XV. században épült valamennyi, de ott van a közelben a székesfehérvári huszár lovas szobra is, amelyet az apácák nem engedtek a templom előtt felállítani, mert a lovas pucéron üli meg a lovát, és ez nem illett a zárda épületéhez. Már azon tanakodtak, hogy átszállítják Kaposvárra, de ekkor a fehérváriak megmakacsolták magukat, és mégis lett egy kiváló helye a szobornak. Történelmi jelentőségű épület a Ferences-rendi templom is, ezen a helyen – igaz, akkor még nem templom volt, hanem palota – született Imre herceg, Szent István fia. Később, a törökdúlás idején lerombolták, de a helyére egy nagyon szép templomot emeltek, amelynek falán Fadrusz János Krisztus a keresztfán alkotása látható. Ennek is van története. Nem talált a művész modellt a műhöz, így saját magát feszíttette keresztre, lefotózták, és a kép alapján készítette el azt az értékes alkotást, amiben gyönyörködhetünk. Átellenben a városháza látható, annak a falai között született meg a döntés, hogy augusztus 20-át nemzeti ünneppé nyilvánítják. A Városház téren van az Országalma szobor, ezt az idén az esti órákban fényjátékkal a koronázási palást motívumaival díszítették, a szomszédságában pedig a Főtér, ahol tíz napon át vonulnak az óriás bábok, megjelenítve egy-egy király korszakát a középkorból. Féltve őrzik az eddig elkészült 15 bábot a székesfehérváriak, hiszen hozzátartoznak a város jelképéhez, és feltett szándékuk, hogy minden évben újabbal gyarapítják a létszámot. A főutcából a Koronázási térre vezet az út, itt található a Romkert, mellette a színpad, ahol 2013 óta minden évben bemutatnak egy-egy magyar királyi legendát. Arra sem felejtik el felhívni a figyelmet, hogy jövőre ugyanitt ismét várnak bennünket. Akkor III. Béla koronázásának a történetével lepik meg a közönséget.

A Romkert a királyok temetkezési helye (Ótos András felvétele)

A Romkert a királyok temetkezési helye (Ótos András felvétele)