2024. március 28., csütörtök

Nem csak a külcsín, az oktatás minősége is fontos

Helyzetfelmérést végez majd a Városi Tanács oktatással megbízotttagja, Nataša Aleksić – A Vegyészeti Technológiai Szakközépiskola homlokzatának felújítása prioritás

Folyamatban van a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Szakközépiskola homlokzatának felújítása, a következőnek a sorban pedig mindenképpen a Vegyészeti Technológiai Szakközépiskola homlokzatának kell lennie a város vezetősége szerint. Már elkészült a projektum a Zeneiskola vizesblokkjainak felújítására is, ezek vannak ugyanis a legrosszabb állapotban az összes közül. Nataša Aleksićtyel, a Városi Tanács oktatással megbízott tagjával kinevezését követően két hónappal beszélgettünk.

– Nehéz volt átvenni a feladatokat az év felénél, ráadásul nyári időszakban, de már most pozitív visszajelzéseket kapok az oktatási intézmények vezetőitől, jól működik a kommunikáció, és én nagyon nyitott vagyok a problémák feltárására és megoldására – mondja Nataša Aleksić, aki ezt a funkciót megelőzően az Egészségügyi Alapnál dolgozott és egy egyéves leánygyermek édesanyja.

HELYZETFELMÉRÉS, FELÚJÍTÁSOK

A nyár folyamán a városi költségvetésből zajlanak a kisebb felújítási munkálatok a szabadkai iskolákban. A tanácstag kiemelte, sajnos a szabadkai iskolaépületek többsége régi és megviselt, ezért nagyobb beruházásokat igényel, elsősorban a homlokzatok vannak rossz állapotban.

– A Vegyészeti Technológiai Szakközépiskola épülete mindenképpen sorra kell, hogy kerüljön. Mivel nagy beruházásról van szó, és az épület is védett műemlék, nem lesz egyszerű a dolgunk, de én kitűztem a célt magam elé, hogy legkésőbb a mandátumom lejártáig ezt az épületet felújítsuk. A Műszaki Szakközépiskola homlokzatának felújítása már folyamatban van. Természetesen vannak még gondjaink, hiszen a Közgazdasági Középiskolának nincs saját épülete, nincs rendes tornaterme, de ezek mind olyan nagy beruházások, amelyeket a város önerőből nem tud megvalósítani. A Zeneiskola vizesblokkjainak felújítására most van folyamatban az építési engedély beszerzése, mintegy hárommillió dinárt kell biztosítanunk a megvalósításra. Az általános iskolák épületei valamivel jobb állapotban vannak. Szeptember 15-e után kezdem körbejárni az iskolákat, hogy teljes képet kapjak az állapotukról, és azok tükrében készülhessen majd el a jövő évi költségvetés, és dolgozhassunk ki projekteket – mondta Nataša Aleksić, aki hozzátette, nemcsak az infrastruktúra, hanem az oktatás minősége, vagyis a megfelelő szakkáder biztosítása mindenekelőtt fontos.

A NAŠA RADOST ÉS A MAGÁNÓVODÁK

(Molnár Edvárd illusztrációja)

(Molnár Edvárd illusztrációja)

A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben tavasszal mintegy nyolcvan kisegítő személyzetet munkaerő-feleslegnek nyilvánítottak. Akkor az intézmény vezetősége lapunknak azt nyilatkozta, ezzel ellehetetlenítik a munkát, nem lesz aki elvégezze a napi fertőtlenítést, ágyneműcserét, s ha mindezt ügynökségeken keresztül kell megoldaniuk, az sokkal többe kerül majd a városnak, mint a mostani alkalmazottak. Az üggyel kapcsolatban még nem tárgyaltak a város új vezetőségével, legalábbis Nataša Aleksić azt mondja, hozzá nem érkezett kérvény arra vonatkozóan, hogy bírálják felül ezt a döntést.

– Természetesen a törvényes kötelezettségeknek eleget kell tennünk, de mindenképpen tárgyalunk majd az intézmény vezetőségével erről a problémáról, és meglátjuk, a költségvetés milyen racionális megoldást tesz lehetővé. A polgármester is és én is mindent megteszünk, hogy jó megoldás szülessen – mondta.

A Városi Tanács tagja elmondta, tárgyalást kezdeményeztek a magánóvodák vezetői a várossal, hogy Belgrád és Kragujevac mintájára ők is bekapcsolódjanak a rendszerbe, és a város támogatásával azok, akik nem jutnak be az állami intézménybe – évente mintegy 100–150 gyermekről van szó –, az önkormányzat támogatása mellett ezekbe a magánintézményekbe iratkozhassanak be. Nataša Aleksić szerint azonban ez nagyon érzékeny terület, jól ki kell dolgozni, és azt sem tudni, hogy a jövő évi költségvetésben lenne-e erre pénz.

DUÁLIS OKTATÁS

Nataša Aleksić, a duális oktatás kapcsán azt mondta, jó irányvonalnak tartja, s véleménye szerint még több vállalatot be kellene vonni a programba, hiszen Szabadkán évek óta jól működik a gyakorlati oktatás a magánvállalatokban, ahol később munkát is kapnak a diákok.

– Úgy gondolom, hogy ez egy jó út, amin a Politechnikai Középiskola, a Műszaki Középiskola is halad, vagyis nagyon jó kapcsolatot ápolnak magánvállalatokkal, amelyeknél a diákjaik szakmai gyakorlatot szerezhetnek. Mindenképp folytatni kell ezeket a projektumokat, több vállalat is érdekelt, hogy részt vegyen hasonló együttműködésben, és a diákoknak is motiváció ez, hiszen látják a jövőjüket, egy biztos munkahelyet a tanulmányaik befejezése után.

Nyitókép: (Molnár Edvárd illusztrációja)