2024. április 25., csütörtök

Öröm Orom falván

Kezdetét vette a Malomfesztivál

Tegnap a kora esti órákban kitárta kapuit az oromi Malomfesztivál. Az évről-évre egyre népszerűbb összművészeti és zenei rendezvényt az észak-bácskai falu szélén lévő szélmalomnál Nyilas Mihály, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára és Lékó Róbert, Orom Helyi Közösség tanácsának elnöke nyitotta meg.

Nyilas Mihály: Törekvésünk, hogy még jobban kiterebélyesedjen, megerősödjön ez a rendezvény (Gergely Árpád felvétele)

Nyilas Mihály: Törekvésünk, hogy még jobban kiterebélyesedjen, megerősödjön ez a rendezvény (Gergely Árpád felvétele)

Nyilas köszöntőjében kiemelte, hogy a titkárság tevékenységeinek sorába tartozik a kisebbségi egyesületek és programok támogatása is, s hozzájuk tartozik a rendezvények nemzetközivé tétele, s az is, hogy együtt, közösségben a fiatalok, illetve kevésbé fiatalok együtt lehessenek és barátkozzanak, s építsék a közösségüket. Nyilas oromi lakosként külön megelégedésének adott hangot, hogy a falu szélmalma nemcsak arról ismert, hogy az egyedüli megőrzött ilyen létesítmény, hanem a Malomfesztiválról is, amelyet az idén harmadik alkalommal szerveznek meg, s évről-évre egyre sikeresebb. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára egyben hangsúlyozta, hogy a tartomány az elkövetkezőkben is támogatásban részesíti ezt a rendezvényt, annak érdekében, hogy még jobban kiterebélyesedjen, megerősödjön, s a fiatalok még jobban érezzék magukat. A megnyitó protokolláris része után a szervezők színpadra hívták Raffai Róbertet, a helybéli Lábas Electric Orchestra zenészét is, aki a maga kedélyes módján nyitotta meg a háromnapos fesztivált.

Remek koncertek már a nyitónapon (Gergely Árpád felvétele)

Remek koncertek már a nyitónapon (Gergely Árpád felvétele)

Nyilas Mihály napilapunknak elmondta, hogy a fesztivál szervezői az idén, az elmúlt héten lezajlott fürdőépítő kalákával karöltve pályáztak, ami külön pontokat jelentett számukra. Nyilas rámutatott, a fesztivál évről-évre tömegesebb, s egyre több tartalommal gazdagodik, s nemcsak koncerteket szerveznek a rendezvényt ideje alatt, hanem különböző kézműves foglalkozásokat, táborokat is, s a fesztivál Oromnak és Magyarkanizsa községnek is rengeteget jelent.

Augusztus 18-tól 20-ig megrendezésre kerülő fesztivál első napján a megnyitót követőleg, Alterling Landscape címmel Vachter János fotókiállítását is megnyitották a fesztiválközönség előtt, s a fesztiválhoz kötődő fotótábor ideje alatt készült képeket is megtekintették a látogatók.

A protokolláris rész után a Valami Swing, a hazai Kamper, Brasnyó Antal és Szögi István, a Szabó Balázs Bandája, a Middlemist Red és a Lábos Electric Orchestra lépett fel a nagyszínpadon, az úgynevezett Sunrise stage-n pedig lemezlovasok által kevert eleketronikus zenére bulizhattak a fiatalok. A fesztivál mai programjáról napilapunk Tiszavidék oldalán tájékozódhatnak az olvasóink.