2024. március 29., péntek

Angela Merkel: kapcsolat figyelhető meg európai szélsőjobboldali pártok és orosz szervezetek között

Intenzív kapcsolat figyelhető meg európai szélsőjobboldali pártok és orosz szervezetek között - mondta Angela Merkel német kancellár egy pénteki német lapinterjúban.

A jobboldali CDU politikusa a Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott interjúban, arra a kérdésre, vajon előfordulhat-e, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, parlamenten (Bundestag) kívüli párt Vlagyimir Putyin orosz államfő "ötödik hadoszlopa" lehet, azt mondta: ezt nem így látja, noha - mint fogalmazott - "nyilvánvalóan rendkívül intenzív kapcsolat van a jobboldal szélén elhelyezkedő egyes európai pártok és orosz szervezetek között".

Ugyanakkor "Németország erőteljes és szilárd demokrácia" - tette hozzá a kancellár.
Mint mondta, az orosz elnökkel rendszeresen folytatott megbeszélésein igyekszik "nyíltan és világosan" beszélni, Németország és Oroszország közös érdekeiről éppúgy, mint a "nézetkülönbségekről".

Angela Merkel kiemelte, hogy Oroszország súlyos válságot idézett elő az Ukrajnához tartozó Krím félsziget elcsatolásával és kelet-ukrajnai "katonai tevékenységével", Európának pedig válaszolnia kellett a "békerend alapelveinek megsértésére".

Hozzátette, hogy még nem teljesültek a moszkvai vezetés válságot okozó eljárása miatt kivetett uniós gazdasági büntetőintézkedések visszavonásának feltételei.

Hangsúlyozta: Francois Hollande francia államfővel együttműködve "teljes erővel" dolgozik Ukrajnával és Oroszországgal azért, hogy "az összes nehézség ellenére" végrehajtsák a válság politikai rendezéséről kötött minszki megállapodást. Továbbra is ez a megállapodás a "szankciók jövőjének fokmérője" - mondta a német kancellár.