2024. március 28., csütörtök

A gyermekek mint a háború áldozatainak jelképei

A szíriai gyermekek - közöttük az Aleppó elleni légitámadást túlélt Omran Daknís, akinek a fotója a napokban járta be a sajtót - az országban öt éve tomboló háború borzalmainak jelképeivé váltak - írta összeállításában az AFP francia hírügynökség.

A szerdai aleppói légicsapásban megsebesült kisfiúról közzétett szívbemarkoló fényképek világszerte nagy megindultságot váltottak ki. A felvételeken egy sokkos állapotban és üveges tekintettel maga elé meredő ötéves kisfiú látható. A véráztatta arcú, porral borított ruhájú, mezítlábas gyermek egy mentőautó narancssárga székében ül.

Tavaly szeptemberben - ugyancsak a szíriai menekültek drámájának jelképeként - egy török tengerparton fekvő élettelen hároméves szíriai kisfiú, Ajlan Kurdi fényképe járta be a világsajtót és a közösségi médiát.
Regina Catrambone, a Migrant Offshore Aid Station (MOAS) máltai székhelyű mentőszervezet társalapítója a Blick című svájci napilapnak elmondta, hogy évente bevándorlók és menekültek több száz gyermeke fullad a tengerbe.

Az egyik legutóbbi eset csütörtökön történt: az olasz parti őrség és a Moas segélyszervezet beszámolói szerint a Földközi-tengerbe fulladt egy nyolchónapos és egy ötéves szíriai kislány, akik a líbiai partokról indultak szüleikkel a végzetes útra.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Nincs hely a gyermekek számára címmel márciusban közzétett jelentésében arra figyelmeztet, hogy több mint 3,7 millió gyermek - azaz minden harmadik szíriai fiatal - a 2011. március 15-én kezdődött konfliktus alatt született, és "erőszak, félelem és pusztulás" közepette nő fel. Az UNICEF adatai szerint a polgárháború jelenleg a menekülteket és az otthon maradtakat is beleszámítva összesen 8,4 millió szíriai gyermeket - az összes gyermek 80 százalékát - érinti.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint több mint 14 700 gyermek halt meg 2011 óta, többségük légicsapásokban. Számos gyermek halálát éhezés vagy gyógyszerhiány okozza ostromlott térségekben. Mások gáztámadások áldozatai lettek.

Az UNICEF szerint az ostromlott településeken tartózkodó 600 ezer ember fele gyermek. Márciusban arról számolt be az ENSZ Gyermekalapja, hogy egyeseket közülük csak állateledel vagy falevelek mentenek meg az éhhaláltól.
A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet szerint az öt és fél éve tartó háború alatt legalább 1433 gyermeket vetettek börtönbe, és csupán 436-ot engedtek közülük szabadon.

A Caesar fedőnéven ismert szíriai katonai fotós - aki a börtönben a holttestekről készített felvételekkel együtt külföldre menekült - több ezer megkínzott fogolyról készített felvételt, a megkínzottak között mintegy száz - 18 év alatti - fiú volt. Egyikük volt a 14 éves Ahmed el-Muszalmáni, akit 2012-ben vettek őrizetbe, amikor szíriai katonák Bassár el-Aszad elnök rendszerét bíráló dalt találtak a mobiltelefonján. A fiú a börtönben halt meg.

Márciusban az UNICEF 2,1 millióra becsülte azoknak a külföldre menekült szíriai gyermekeknek a számát, akik nem járnak iskolába. A Szíriával szomszédos országokban - mindenekelőtt Törökországban és Libanonban, ahol az iskolák túlzsúfoltak és nincs elég pénz - több mint 700 ezer szíriai gyermek nem részesül oktatásban. Szíriában a gyermekek nagy részének dolgoznia vagy koldulnia kell, és többségük nem jut el iskolába.

A háborúnak összesen több mint 290 ezer halottja volt, és milliók vesztették el otthonukat - írja az AFP.