2024. március 28., csütörtök

Fokhagymafonók

Tizenötödik alkalommal szerveztek fokhagymafesztivált Ludason falunapra

A termésért hálát adnak, a munkát megköszönik, s megünneplik minden évben a ludasi fokhagymafesztiválon. A vásártér ilyenkor zsúfolásig megtelik, s a szórakozásé a főszerep. A fokhagymafesztivál mellett ezen a napon ünneplik meg Ludas napját is. Mint a többi faluban, itt is nap mint nap küzdenek a megmaradásért. Azt mondják, amíg iskola és templom van, addig él a remény is, hogy meg tudnak maradni ebben az ősrégi faluban.

Kínálják a szép, helyi fokhagymát (Molnár Edvárd felvétele)

Kínálják a szép, helyi fokhagymát (Molnár Edvárd felvétele)

Ludason és környékén ugyanis már az őskorban is éltek, a tó környékén történő ásatások bizonyítják ezt, hiszen kőkorszaki leleteket is találtak már. Ma mintegy 1200-an laknak a faluban, elsősorban magyarok, s a falu elnöke azt mondja, szinte minden házban termesztenek fokhagymát. Azok a családok pedig, akik nagyban foglalkoznak a termesztéssel, negyven-ötven éve ebből teremtik meg a kenyérre valót. Mindent tudnak a ludasiak a fokhagymáról, de egyik termelő, Szűcs Teréz azt mondja, hiába 43 éve ez a munkája, mindig van mit tanulni. Ezért ment el ő is a fesztivál keretében megszervezett szakmai előadásra, hogy valami újat halljon.

A ludasiaknak általában minden évben szépen terem ez a haszonnövény, s a gyümölcstermesztés mellett ezzel is foglalkoznak. Az idén a termés is elég jó, s az árral is elégedettek a gazdák, hiszen csaknem két eurót fizetnek a fokhagyma kilójáért.

A fokhagymafesztivál a délelőtti órákban szakmai tanácskozásokkal telt, a gazdák szívesen cseréltek egymással tapasztalatot, és sok kérdésük volt a magyarországi vendég előadókhoz. Este azonban, a fokhagymafesztivál megnyitóját követően már maguk kínálták szebbnél szebb termésüket: darabra, felfűzve, díszítve.

Szemet gyönyörködtető látvány (Molnár Edvárd felvétele)

Szemet gyönyörködtető látvány (Molnár Edvárd felvétele)

Az idei falunap megünneplését mindenképp meghatározta az alsóludasi kis tó újraélesztése. A vásártér mellett található tavat kitisztították, feltöltötték, s a nyári hőségben már harmincan is fürödtek az úgynevezett falusi medencében. A falunapon csónakázni is lehetett, de a fiatalok közül sokan aznap is fürdőztek a homokos partú tóban.

A rendezvény egyik legizgalmasabb pillanata mindenképp a fokhagymafonó verseny volt, amelyben felnőttek és gyermekek is megmérettettek, két külön kategóriában. A feladat nem más volt mint húsz fej fokhagymát megtisztítva, elkötve, nem szakállasan – ahogyan azt a szakmabéliek mondták –, megfonjanak. Az asszonyok pillanatok alatt gyönyörű fonatokat készítettek, a gyermekek kategóriája pedig nemzetközire sikeredett, hiszen egy magyarországi részvevője is volt a versenynek.

A falunap és a fokhagymafesztivál este a helyi Ludas Matyi Művelődési Egyesületnek köszönhetően művelődési műsorral folytatódott, azt követően pedig a csantavéri Koktél együttes szórakoztatta az ünneplőket hajnalig.