2024. április 25., csütörtök

Temerinben kevesebb az elsős, mint tavaly

A Kókai Imre Általános Iskolában megtartották a szünidő utáni, első tantestületi gyűlést, amely nagyjából a 2016/17-es iskolaévről szólt, de megbeszélték a pótórákkal és a pótvizsgákkal kapcsolatos teendőket is. Szerencsére kevés a tennivaló, csupán néhány tanulóról van szó, akiknek matematikából, szerb nyelvből és földrajzból kell pótórákat tartani.

A Kókai Imre iskola épülete (Góbor Béla felvétele)

A Kókai Imre iskola épülete (Góbor Béla felvétele)

A szeptemberi tanévnyitóra való előkészületekről Sziveri Béla iskolaigazgató elmondta, hogy az önkormányzat által jóváhagyott eszközökből sikerült néhány megviseltebb tantermet kimeszelni, két tanteremben kicserélni a bútorzatot, a mosdókban elvégezni a higiénikus karbantartást. Újdonságnak számít, hogy az iskolaműhely helyén napközit szándékoznak üzemeltetni. Erre vonatkozóan már minden szükséges döntés megszületett, és az átalakításokat is elvégezték. Folyamatban vannak a megbeszélések az étkeztetés megszervezéséről is. A szülők részéről nagy igény mutatkozott, habár szeptember elsejétől az idő rövidsége miatt nyilván még nem nyílik meg a napközi, esetleg csak a második félévben.

Az új tanévben sajnos kevesebb kisdiák indul mint tavaly. Tavaly 63 első osztályos tanuló indult, az idén csak 47. A kevés elsős ellenére marad a három első osztály: kettő a központi épületben és egy a Telepen. A központi iskola épületében Pálinkás Éva és Móricz Eszter, a Telepen viszont Fodor Aranka lesznek a tanítónők. Az elsősök ünnepélyes fogadása augusztus 30-én lesz 17 órai kezdettel a tornateremben, amikor is a negyedikesek alkalmi műsorral kedveskednek az iskolába indulóknak. A tanulók megkapják a Magyar Nemzeti Tanács beiskoláztatási csomagját és a Rákóczi Szövetség csomagjait is.

Az iskolának összesen 460 tanulója van, de többen máris jelezték, hogy külföldre költöznek és viszik magukkal a gyerekeket is. Annál is inkább nem áll fönn annak veszélye, hogy a létszámcsökkenés miatt (a törvény 400 tanulót irányoz elő) az iskola elveszítené önállóságát, mert a Magyar Nemzeti Tanács részéről kiemelt jelentőségű iskoláról van szó.