2024. április 23., kedd

Fürdő- és kútavató esőben

Ilonafalu határában megújult és fürdővel bővült a 108 éves Baráthok kútja

– Barátságok születtek a Baráthok kútjánál – mondta Herczeg Ágnes budapesti tájépítész az Ilonafalu melletti Baráthok kútjánál, amelyet a mérnöknő irányításával több mint száz fiatal és idősebb, helybeli, vajdasági és külföldi önkéntes munkával újított fel az I. Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kaláka kilenc napja alatt. A kaláka fő kezdeményezője, a magyarkanizsai Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke, Vígi László elmondta:

Az eső és a kút vize fokozatosan feltölti a fürdőt (Gergely Árpád felvétele)

Az eső és a kút vize fokozatosan feltölti a fürdőt (Gergely Árpád felvétele)

– A lelkes önkénteseknek és a segítőkész helybelieknek köszönhetően nyolc munkanap alatt el tudtuk végezni a tervezett munkát, új vályút, öltözőt, fürdésre alkalmas kis medencét, pavilont építettük. A Magyarkanizsára vezető főút mellett az Ilonafalun átutazók figyelmét felkeltő táblákat helyeztünk ki. Büszkén és elégedetten mondhatjuk, hogy az első vajdasági kaláka sikeresen befejeződött. A munkából több mint százan vették ki a részüket különböző formában. A kiírt százötven köszönőlevél mindegyike gazdára talál. Kellemes érzés töltött el bennünket, amikor láttuk, hogy az ilonafalviak, a környék tanyavilága egyként áll a kezdeményezésünk mellé, és minden segítséget megadtak, hogy zavartalanul folyhasson a munka, a Rekecki-tanyát pedig gyakorlatilag megszálltuk. Az önkéntesek a Tisza-parti volt Potisje-nyaralónál laktak, esténként előadások, zene és tánc, kikapcsolódás, barátkozás folyt. A vajdasági önkéntesek mellett érkeztek Magyarországról, Romániából és Olaszországból is. A több mint százéves kút környékének a rendezése még eltart a hónap végéig, de a tervezett objektumok elkészültek, az eső is megkímélt bennünket az átadás napjáig – mondta elégedetten Vígi, aki hangsúlyozta, hogy jövőre lesz folytatás. Tavasszal egy fűzépítményt terveznek felállítani, egy árnyékolót emelnek a fürdő fölé, és gondját viselik az elkövetkező években is.

A zuhogó eső miatt tegnap délben sátor alatt tartották meg Ilonafaluban az I. Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kaláka zárórendezvényét. Az alkalmi művelődési műsor keretében fellépett Bicskei István színművész, Brasnyó Antal citerán és hegedűn játszott, majd a kalákázók közös éneklésbe kezdtek. A felújított Baráthok kútját és fürdőt Magó László atya, a magyarkanizsai Szent Pál-templom plébánosa áldotta meg és szentelte fel.