2024. március 28., csütörtök

Szent István-napi ünnepségek Tiszavidéken

Zentán augusztus 20-án, szombaton 13 órakor a Kertek helyi közösség nagytermében rendezik meg a Kárpát-medence kenyere rendezvénysorozat zentai eseményét, a Szent István-napi kenyérszentelő ünnepséget. Mint tudjuk, Kárpát-medence kenyere néven 150 kg-os cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon. Az óriási kenyérhez a felvidéki Komárom, a kárpátaljai Beregszász, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót mellett Zenta is hozzájárult, ezért ezt Zentán is megünneplik. A zentai ünnepség szombaton 13 órakor kezdődő programjában közreműködik a Cor Jesu városi kamarakórus, az Ispiláng gyermektánccsoport, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a Sarkantyú tamburazenekar, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és a felvidéki Péderi Vegyes Kar. A délután három órakor kezdődő Szent István-napi ünnepi szentmisét msgr. Nagy József zentai esperesplébános celebrálja.

Moholon külön tart ünnepséget az önkormányzat és a Vajdasági Magyar Szövetség. Ada község önkormányzata és a Szarvas Gábor Könyvtár közös rendezvénye 20-án, szombaton 10 órakor misével kezdődik a moholi Szent György római katolikus templomban, majd 11 órakor ünnepi műsorral és koszorúzással zárul a templomkertben lévő Szent István-szobornál.

A Vajdasági Magyar Szövetség moholi szervezete, a Csobolyó Művelődési Egyesület és a helyi római katolikus plébánia rendezvénye augusztus 20-án 9.15-kor kezdődik kultúrműsorral a templomkertben lévő Szent István-szobornál, majd koszorúzással folytatódik. Ünnepi beszédet mond Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. A műsor után Mester Dániel plébános mutat be ünnepi misét a Szent György római katolikus templomban.

Tornyoson a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület huszonötödik alkalommal rendezi meg a Szent István-napi kenyérszentelő ünnepségét. A rendezvény keretében augusztus 21-én, vasárnap 13 órától fogadják a vendégeket a művelődési egyesület épületének udvarában, majd 14 órától kezdetét veszi a hagyományos főzőverseny. 14.30-tól a kultúrkör kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, 15.30-tól pedig lovas felvonulást rendeznek. Az ünnepi szentmise 18 órakor kezdődik, 19 órakor kihirdetik a főzőverseny eredményeit. 19.30-tól ünnepi műsor lesz, majd szabadtéri bállal ér véget a kenyérszentelő.

Oromhegyesen István király megkoronázásának 1015. évfordulója, illetve az Oromhegyes határában lezajlott I. zentai csata 330. évfordulója jegyében tartják meg az augusztus 20-ai rendezvényt. Az ünnepség augusztus 20-án, szombaton 9 órakor sportműsorral kezdődik. Ezzel párhuzamosan a Faluház mögötti zöld területen bográcsos főzőverseny lesz, majd 16 órakor ünnepi műsor kezdődik. Vasárnap délelőtt ünnepi szentmisén szentelik meg az új kenyeret. n Hhzs., csin