2024. április 18., csütörtök
XXXI. NYÁRI OLIMPIA - RIO DE JANEIRO

A döntő a tét kosár-, vízi- és röplabdában

KAJAK-KENU

Ružičić-Benedek óvás után A döntős

Négy magyar és három szerb egységből összesen hat hajó jutott be a mai A döntőkbe: a női K-1 500 méteren Kozák Danuta a legjobb időeredménnyel került a fináléba, s ha ma is olyan remekül versenyez, mint kedden, akkor megszerezheti második riói aranyérmét. Teljesítette a maga elé kitűzött célt a szerb színekben versenyző Ružičić-Benedek Dalma is, aki a három harmadik közül a második legjobb időt érte el, így éppen befért a nyolcas döntőbe. Igaz, elsőre nem így nézett ki, mert a számítógép az időeredmények alapján rangsorolta a versenyzőket, s ebben a rangsorban Ružičić-Benedek a kilencedik volt, a szerb szövetség azonban óvást nyújtott be, amit a főbíró elfogadott, így a 34 éves versenyző is ott lesz a mai döntőben.

A férfi kajak kettesek 1000 méteres távján Marko Tomićević és Milenko Zorić megnyerte az előfutamot, s azonnal döntőbe került, a magyar Hufnágel Tibor/Ceiner Benjámin páros pedig a középdöntős harmadik hellyel jutott az A döntőbe. A 200 méteres távon a Nebojša Grujić/Marko Novaković és a Tótka Sándor/Molnár Péter kettes is bejutott az A döntőbe: a magyar egység megnyerte a középfutamát, míg a szerb páros a még továbbjutást érő harmadik helyet szerezte meg a másik középfutam során. A kenu egyesek 200 méteres versenyében érdekelt Hajdu Jonatán negyedikként zárt a középfutamában, s így a B döntőben fejezi majd be szereplését a riói olimpián. A Dunaferr 20 éves ifjúsági világbajnoka grúz, azeri és ukrán riválisa mögött érkezett be második pályáján, s mivel csak az első kettő jutott biztosan a nyolc közé, és a magyar időeredménye sem volt elegendő, a B fináléba került.

VÍZILABDA

Ex-YU dominancia

A nagy vízilabdatornák túlnyomórészt olyanok, hogy az elején vannak még érdekes eredmények, reményt keltő teljesítmények, sőt meglepetések is, de a negyeddöntőtől kezdve nincs több szenzáció, s nagyjából az a kép, hogy a három exjugoszláv csapat, Szerbia, Horvátország és Montenegró mellett általában Magyarország a legjobbak kvartettjének tagja. Mindez persze a taktikázás eredménye is, hiszen ezek a csapatok éberen figyelik a csoportok állását, s valahogy mindig úgy alakul az eredmény, hogy aztán a már említett négy csapat vívja az elődöntőt. Most Magyarországnak nem sikerült a legjobbak közé jutnia, de nem kell őket hibáztatni, mert nyíltan, számítgatás nélkül küzdötték végig a csoportot, amelyben még az utolsó fordulóban is győzelmi kényszerben voltak, de a furcsa utolsó forduló révén ott zártak, ahol nagyon nem szerettek volna, hiszen Montenegró az utóbbi vb és Eb elődöntőjében is legyőzte őket.

A négybe azért bejutott a három balkáni csapat, s az erőviszonyokat nézve két ilyen együttes döntője várható. Szerbia primátusát senki sem vitatja el, bár azért még nem lefutott az olaszok elleni mérkőzés, a horvát–montenegrói összecsapás kimenetele viszont teljesen megjósolhatatlan, mert ugyan a 2. fordulóban a horvátok nyertek 8:7-re, a montenegróiak feljövő formát mutatnak, s biztosan ádáz csata lesz a döntőbe jutásért. Ez persze a papírforma, azaz egy szerb–montenegrói finálé várható. De kit érdekel a papírforma? Ez egy olimpia, és az ötkarikáson sokan ráfáznak, akik előre tippelnek.

KOSÁRLABDA

Kétszer kikapni ugyanattól?

Augusztus 7-én, a női kosárlabdatorna 1. fordulójában Szerbia válogatottja 65:59-re veszített Spanyolország ellen. Ma 20 órai kezdettel ez a két csapat újra megmérkőzik, ezúttal az elődöntőben, amit másfél héttel ezelőtt nagyon nehezen lehetett elképzelni. Spanyolország élt az alkalommal, és a török lányok feletti győzelemmel jutott a legjobb négy közé, Szerbia pedig a számos hiba ellenére képes volt a csodára, és kiütötte a másik csoport győztesét, az ausztrál válogatottat. Most itt az alkalom a visszavágóra és azoknak az értékeléseknek az igazolására, melyek szerint Szerbia mulasztott a rajton, s legyőzhette volna a spanyol lányokat. A két gárda valójában hasonló erejű, a spanyolok hátránya pedig a mai meccs előtt, hogy nem egyszerű egy ellenfelet kétszer is felülmúlni ugyanazon a tornán. Ha Marina Maljković csapatának tagjai, elsősorban Milovanović, PetrovićPage és a Dabović nővérek képességeik határán teljesítenek, Rióban az USA-val is újra megmérkőzhetnének, de már a biztos ezüsttel a tarsolyukban.

A szerbiai kosárlabda olimpiai sikerét a ma hajnalban játszott meccsen a férfiválogatott tehette teljesebbé, ha legyőzte a nagyon erős, de mégsem felülmúlhatatlan horvát válogatottat.

ATLÉTIKA

Pars döntős

Amela Terzić a 800 m selejtezőjében végre jeleskedni tudott egy nagy felnőttversenyen. Amela a futamában 200 méterrel a cél előtt mozdult el az utolsó helyről, az utolsó 100-on már harmadik volt, majd lehajrázta a kubai Diagót, és az idei legjobbjának megfelelő 2:00,99 perccel bejutott az elődöntőbe. Kalapácsvetésben csodával határos meglepetés történt, hisz a világbajnok lengyel Paweł Fajdek kiesett, csak 16. lett, a címvédő magyar Pars Krisztián viszont 75,49 méteres dobással ott van a 12 legjobb között. Meglepetés történt a női 1500 döntőjében is. Kenya első olimpiai érmét ebben a számban Faith Kipyegon nyerte, aki a nagyon lassú futamban az utolsó 200 méteren lehajrázta a világcsúcstartó etióp Genzebe Dibabát, akit még az amerikai Jenny Simpson is majdnem befogott. Simpson az USA első női olimpiai érmese lett e távon. Nem meglepetés a jamaicai Omar McLeod sikere 110 gáton, aki mögött a kubai származású Orlando Ortega Spanyolországnak az első gátfutóérmet nyerte az olimpiák történetében, a legmeglepőbb pedig, hogy az USA e számban először maradt érem nélkül. A magyar Baji Balázs az elődöntőben nem futott jól, és szerény 13,52-vel a 15. helyen zárt. Noha a katari Barsim és az ukrán Bondarenko voltak a fő esélyesek, mégsem csoda a kanadai Derek Drouin magasugró diadala. Drouin ugyanis a tavalyi világbajnok, és a nagy versenyeken adja a legtöbbet. 2012-ben Londonban bronzérmes volt, a 2013-as vb-n szintén a harmadik, a tavalyi vb-n pedig az első helyen végzett. Drouin 238-cal zárva minden magasságot egyből ugrott át, Barsim azzal vigasztalódhat, hogy Katar első olimpiai ezüstérmese lett, Bondarenko pedig az átugrott 233 után taktikázott, de nem jött be a számítása. Drouin 84 év elteltével nyert magasugró-aranyérmet Kanadának. 3000 m akadályon a 22 éves, de már kétszeres vb-ezüstérmes kenyai Conseslus Kipruto magabiztosan nyert az amerikai Evan Jager előtt, aki a célegyenesben megelőzte a címvédő 34 éves Ezekiel Kemboit.

BIRKÓZÁS

Štefanek tapasztalata döntött

Mint ismeretes, Davor Štefanek megszerezte Szerbiának az első riói érmet, amely mindjárt a legfényesebb lett, hiszen a szabadkai fiatalember a 66 kg döntőjében legyőzte az örmény Migran Arutyunjant. Azt már a finálé előtt tudni lehetett, hogy ádáz küzdelem következik, mert a junior világbajnok a másik ágon igen neves ellenfeleket vert meg, kezdve a Lőrincz Tamást legyőző dél-koreai világbajnoktól, Hansu Ryutól az azeri Rasul Csunajevig. Štefanek a tőle megszokott vehemenciával kezdett, de próbálkozásait az örmény rendre visszaverte, sőt egy pillanatban meg is lódította őt, és kilökéssel pontot szerzett. Štefanek azonban nem csüggedt, hanem hasonló tempóval legyötörte ellenfelét, akit végül kétszer is padlóra küldtek, s ez már pontot ért Štefaneknek, amivel meg is nyerte a döntőt.

SÚLYEMELÉS

Világcsúcsok és Nagy tizedik helye

Világcsúcsokat hozott a súlyemelőversenyek zárónapja: a férfiak kedd esti ólomsúlyú vetélkedésében a grúz Lasa Talakadze nyert, a sportág egyetlen magyar indulója, Nagy Péter a tizedik lett. A legjobban a címvédő iráni Behdad Szalimikordasziabi kezdett, aki nagy küzdelemben szerzett előnyt szakításban úgy, hogy 214 kilós világrekordját előbb Talakadze 215-re javította, ám Szalimikordasziabi utolsó kísérletével visszavette a csúcsot 216 kilogrammot teljesítve. Lökésben viszont az iráni hatalmas meglepetésre elbukott: miután a 245 kilón háromszor is érvénytelen gyakorlatot mutatott be, kiesett, elveszítve négy éve megszerzett titulusát. Hiába tiltakozott teátrálisan Szalimikordasziabi és az iráni csapatvezetés a hatezres publikum zajos nemtetszését kiváltva ezzel, a bírói ítéleten nem változtattak. Helyébe az ez évi Európa-, tavalyi világbajnok Talakadze lépett: a második fogásnemben 258 kilogrammig jutott, minek köszönhetően összetettben 473 kilós világcsúccsal érdemelte ki az aranyérmet. A második helyen az örmény Gor Minaszjan, az idei Eb-ezüstérmes végzett 451 kilogrammal, a harmadikon pedig egy másik grúz, a múlt évi Európa-bajnok Irakli Turmanidze, aki 448 kilóval zárt. A B csoportban délután másodikként zárt Nagy Péter, aki 2012-ben Londonban 11. lett, összesítésben ezúttal a 10. helyet szerezte meg 420 kilós összeredményével.

RÖPLABDA

Fegyvertény a javából

A riói női röplabdatornán rendhagyó módon az első szakasz B csoportjának négy továbbjutója a negyeddöntő akadályát is venni tudta. Az USA és Hollandia esetében ez várt eredmény volt, viszont Szerbia szép sikert jegyzett az oroszok feletti győzelemmel, míg Kína kisebb csodát tett a kétszeres címvédő és házigazda Brazília legyőzésével. Ma az elődöntő lesz műsoron, amelyben az USA–Szerbia és Hollandia–Kína meccseket tartják meg. A csoportküzdelmek során az amerikai lányok 3:1-re verték Szerbiát, Hollandia pedig szoros csatában 3:2-re Kínát.

A szerb válogatott eddigi legjobbját nyújtotta azon a napon, amikor megszületett az első szerbiai érem, s miután a kosarazólányok és a pólósok is berobogtak az elődöntőbe. Az első játszma tüneményes volt. Zoran Terzić kapitány csapata akkora fölényben volt, hogy az ellenfél csak 9 pontot gyűjtött. A másik két játékrész már egyenrangúbbnak bizonyult, de az oroszok csak a harmadik szett közepén vezettek nagyon rövid időre, így a 3:0 (25:9, 25:22, 25:21) teljesen megérdemelt győzelem. Elsősorban a két leütő, Bošković és Mihajlović tűnt ki, s velük együtt magas szinten teljesített a sáncoló Rašić és az irányító Ognjenović is. Ha a szerb csapat a ma 20 órás kezdetű elődöntőben megismétli az oroszok elleni játékot, lesz lehetőség egy újabb bravúrra az ezüstöt védő és világbajnok amerikai lányok ellen.