2024. április 24., szerda

Kiderült a VMSZ államtitkárjelöltjeinek a neve

Kern Imre, dr. Vickó Ferenc, Juhász Attila és Vicsek Annamária képviselhetik a pártot a végrehajtó hatalomban

A Vajdasági Magyar Szövetség tegnap juttatta el a szerb miniszterelnöki kabinetbe az államtitkári tisztségekre javasolt személyek listáját és életrajzát. Mint ismeretes, a pártnak ezúttal a mezőgazdasági és környezetvédelmi, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális, az oktatási és az egészségügyi minisztériumban lesz államtitkára. Az infrastrukturális minisztériumba Kern Imrét javasolták, aki már az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be. Juhász Attila – mezőgazdaság – és dr. Vickó Ferenc – egészségügy – is ismét jelölt. Az oktatási minisztériumba Vicsek Annamáriát, a párt volt köztársasági parlamenti képviselőjét javasolták államtitkári tisztségre.

Pásztor Bálint: Az államtitkárjelöltek kiválasztásánál elsősorban a szakmai rátermettség és a politikai tapasztalat megléte volt a mérvadó szempont

Pásztor Bálint: Az államtitkárjelöltek kiválasztásánál elsősorban a szakmai rátermettség és a politikai tapasztalat megléte volt a mérvadó szempont

A VMSZ Tanácsa hétfőn este hagyta jóvá az említett személyi megoldásokat, azt követően, hogy vasárnap a párt képviselői aláírták a Szerb Haladó Párttal a koalíciós szerződést, erősítette meg lapunknak nyilatkozva Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Az államtitkárjelöltek kiválasztásánál elsősorban a szakmai rátermettség és a politikai tapasztalat megléte volt a mérvadó szempont, közölte a frakcióvezető.

Pásztor elmondása szerint azért éppen ebbe a négy minisztériumba javasoltak államtitkárt, mert az előző mandátum tapasztalatai alapján úgy ítélték meg, háromban előnyös lenne megtartani az államtitkári pozíciót, ezek mellé pedig az oktatási minisztériumot kellene beemelni. Utóbbi mellett az az érv szólt, hogy a kisebbségi akciótervből komoly feladatok következnek, illetve az évről-évre jelentkező problémák is szükségessé teszik az oktatási minisztériumban való folyamatos jelenlétet, fűzte hozzá Pásztor.

Az infrastrukturális minisztériumban való jelenlét sem volt kérdéses, hiszen olyan projektumok aktuálisak, amelyek a következő években is komoly feladatot rónak a pártra, magyarázta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Példaként említette a Budapest–Belgrád vasúti folyosót, a Baja–Szabadka–Szeged vasútvonal felújítását, valamint a működő vasútvonalak megőrzését, a szabadkai Népszínházat és az Y-elágazást, amelyek értékelése szerint mind olyan projektumok, amelyek egyértelműen megkövetelik az államtitkári jelenlétet az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztériumban.

Az egészségügy vonatkozásában napi, heti szinten kell jelen lenni, ha a párt szeretné előrelendíteni a magyarok lakta helyi önkormányzatokban az egészségügyi ellátás minőségét, emelte ki Pásztor, mondván: az utóbbi két évben bebizonyosodott, csakis így érkezhetnek a magyar önkormányzatok területére mentőautók, vagy valósulhatnak meg egyéb fejlesztések.

– A mezőgazdaság témájában a mezőgazdasági termelők nyugdíj-biztosítási járulékfizetésével kapcsolatos problémát emelném ki, amit az előző mandátumban csak félig sikerült megoldanunk. Eddig annyi történt, hogy Juhász Attila vezetésével megalakult a megoldás felkutatásával megbízott tárcaközi munkacsoport, vagyis az előző mandátumban eljutottunk odáig, hogy a belgrádi központú pártok is megértették, tarthatatlan, hogy éves szinten 100 ezer dinárt kell fizetnie nyugdíj-biztosítási járulék címén annak a gazdának is, aki egy hektáron gazdálkodik és annak is, aki tízezer hektáron. De említhetném a külföldiek földszerzésével kapcsolatos célkitűzésünket is, amely már a miniszterelnöki expozénak is témája volt. A miniszterelnök a magyar és a lengyel modellt emlegette, és azt mondta, hogy 2017 után sem fognak a külföldiek a szerbiai állampolgárokkal azonos feltételek mellett termőföldhöz jutni. Ezek és az ehhez hasonlóan fontos feladatok csak akkor láthatóak el hatékonyan, ha a parlamenti tevékenység mellé államtitkári jelenlét is párosul – taglalta Pásztor.

A két évvel ezelőtti tapasztalatok azt mutatták, hogy a javaslattétel és a kinevezés között nagyjából két hét telik el, mondta Pásztor, hozzátéve, két éve az elsők között nevezték ki a VMSZ államtitkárait.