2024. március 19., kedd

Újabb tartalmakkal bővül a tájház

A zentagunarasi tájház kiépítésének második szakasza zajlik – Szombatonként – igény szerint más időpontokban is – nyitva áll a látogatók előtt

2016 áprilisában nyitották meg hivatalosan a Zentagunaras központjában létesülő tájházat, amely a mintegy 1900 lakost számláló Topolya községi helyi közösségben a hagyományőrzés mellett a közösségi élet élénkítését és a falusi turizmus fejlesztését is szolgálni kívánja. Az autentikus, tájjelegű tartalmak biztosítása mellett korszerű közösségi teremmel is rendelkeznek. Mellékhelyiségek, kültéri objektumok kiépítése zajlik a jelenleg folyó második fázisban.

Munkálatok a zentagunarasi tájház udvarán (Szabó Anikó felvétele)

Munkálatok a zentagunarasi tájház udvarán (Szabó Anikó felvétele)

A Kodály Zoltán utca 2. szám alatt található épület a település hagyományos építészetének egyik utolsó példája, az 1900-as évek elején épülhetett. Építésének pontos időpontjáról mestergerendájába vésett évszám nem tanúskodik. Az egykori, háromosztatú, jellegzetesen alföldi típusú lakóház és udvara a közeljövőben a település kiemelt műemlékévé válhat.

– A zentagunarasi helyi közösség a 2016-os költségvetési évre hozott egyik határozatát, miszerint az általa 2008-ban, helyi járulékból, 6000 euró értékben vásárolt ingatlanból kivitelezett tájházprojektum keretében létrehozott autentikus tájjegű épületét megnyitná a nyilvánosság előtt, beváltotta. A 2015-ben 3 300 000, 2016-ban 1 600 000 dináros támogatásunk biztosításának köszönhetően immár megvalósulhat az elképzelés, hogy az 1500 négyzetméteres telken az eredeti elképzelésekhez képest nagyobb területen,180 négyzetméteres épületben létesülhessen tájház. Jelenleg, a szabadkai Prom Impex Kft. kivitelezésében július 20-ától a beruházás kivitelezésének második szakasza vette kezdetét, amelynek 45 munkanapon belül tervezett a befejezése. Ennek köszöntően olyan melléképületekkel bővül majd az autentikus építmény, amely a közösségi életet is élénkíti Zentagunarason, rendezvény- és táborszervezéseket tesz majd lehetővé. A projektum 2017-ben, az ún. harmadik fázis kivitelezésével zárul majd, amely a melléképületek befejezését, nyári színpad, külső kemence, góré mellé épülő csűr kialakítását foglalja majd magában. Ezen fázis kivitelezéséhez a jövő évben is tervezett a helyi közösségi támogatás, de pályázati eszközök elnyerésében, felajánlásokban is bízunk – nyilatkozta Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke, hangsúlyozva: a komplexumban az autentikus tartalmak mellett, amelyek a tájszobában és tájjelegű konyhai részlegben kerülnek bemutatásra, a klubhelyiségben a régi mesterségek művelői is bemutatkozási lehetőséget kapnak, ott termékeiket értékesíteni is tudják. Erre már van is példa, sőt a helyi Csipkerózsa kézimunkacsoport meglévő négy szövőszéke is ott található. Heti rendszerességgel dolgoznak azokon is, rendelésre is gyártanak kézműves termékeket.

– Jelenleg az udvari terep rendezése, a meglévő ganghoz építendő csűr kialakítása folyik. Onnan kitűnő lesz a rálátás a várhatóan 2017-ben kiépítendő külső kemencére és nyári színpadra. A közösségi terem közvetlen szomszédságában korszerű konyha, valamint két-két zuhanyzóval és egy-egy toalettel ellátott fürdőhelyiségek is létesülnek. Azok csempézése és a konyha teljes felszerelése van folyamatban. Az utóbbi beüzemeltetése a második fázis egyik célkitűzése – osztotta meg velünk Sípos Attila, a Mag végrehajtó bizottságának elnöke, mely civil szervezet használati joggal rendelkezik a tájház felett, és ellátják annak kisebb tatarozási, karbantartási munkálatait az építkezés időszakában is. Örömmel újságolta: várják a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert támogatás érkezését, amelynek jóvoltából összecsukható sörgarnitúra-szett beszerzése történik majd. A szett a tájház teraszán, nyitott csűrében vagy udvarán kültéri rendezvényszervezéseikhez szolgál segítségül, az érdeklődők kényelmét szolgálná.

– Tájszobánkban, az ún. tisztaszobában a magyar és a ruszin népi kultúra tárgyi emlékei találhatók meg. Az autentikus tartalmak megtekinthetők szombatonként 9 és 10.30 óra között. Igény szerint természetesen más időpontokban is. Csoportos látogatások esetén az erre vonatkozó igényt a 064/24-13-574-es telefonszámon lehet jelezni. A konyharészben, csakúgy, mint a teljes épületbelsőben elhelyezendő néprajzi tárgyak a helybeli lakosok adományaiból származnak. Folyamatos az érkezésük, továbbra is várjuk a polgári felajánlásokat. Szeretnénk a gangszobánkat is minél eredetibben felszerelni, az a célunk, hogy a gangon pedig külső munkálatok eszközeivel, szerszámaival töltsük meg a teret. Az udvari, góré mellé épülő fedett csűrbe kerül majd egy régi parasztkocsi, lóvontatású ekéket is kapunk, de lesz ott magszelelő és megtekinthető lesz a kenderfésű is. Bízunk abban, hogy tájjellegű, a hagyományos építészet jegyeit magán viselő épületünk jelenléte többek között a falusi turizmus élénkítését is szolgálja majd, a falubeliek és civil szervezeteik gyakorlati igényeivel egyetemben – fejtette ki Sípos Attila.