2024. április 20., szombat
23. NEMZETKÖZI GYERMEKSZÍNHÁZI FESZTIVÁL

A kultúra epicentruma

Szeptember 25. és 30. között zajlik majd az idei 23. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán. Ahogyan a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben olvasható, a fesztivál egyaránt szól a széles közönséghez és a szakmához is, mert egyrészt színvonalas művészeti tartalmakat kínál a gyerekeknek, másrészt a megszervezett konferenciák, a szakemberekkel való együttműködés a gyermekszínházak fejlődését segítik elő.

Szeptember végén a város a gyermekeknek szóló kultúra epicentrumává alakul: a gyerekek az előadások mellett számos kísérőrendezvényből is válogathatnak, lesz filmvetítés, műhelymunkák, kiállítás, könyvbemutató és különböző műsorok a főtéren is.

A fesztivál versenyprogramjába idén 234 előadás jelentkezett 53 országból. Slobodan Marković szelektor 26 előadást válogatott be a szűkebb körbe, amiből 15-öt mutatnak be a fesztiválon. A szűkebb válogatásban megtalálható argentin, indonéz, olasz, kenyai, kolumbiai, izraeli, orosz, bosnyák, cseh, horvát, lengyel, kanadai, román, spanyol, magyar, szlovén, montenegrói, szerb előadás is.

Az előadásokat háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el, és díjazzák majd a legjobb előadást, a legjobb rendezést, a legjobb forgatókönyvet, a legjobb eredeti zenét, a legszebb és technikailag legjobban megoldott bábokat, a legjobb színészeket, valamint díjjal jutalmazzák az eredetiséget, a fantáziát is.

A fesztivál egyik fontos szegmense az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő gyermek és ifjúsági színházi művészetet kutató nemzetközi fórum. Az idei szakmai tanácskozásra nagy az érdeklődés, annak ellenére is, hogy a szervező nem tudja az utazási költségeket fedezni a résztvevők számára. Az idei fórum címe: A kortárs gyermekszínházak mítosza.

A fesztivál hat napja során a rendezvény művészeket, színházi szakembereket, színházi iskolák hallgatóit lát vendégül, emellett nagyköveteket, kulturális központok és médiaházak képviselőit is.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál minden programja ingyenes a látogatók számára.