2024. április 19., péntek

Gyermeksarok, hastánc, slam poetry és filozófia

Ízelítő a Malomfesztivál kísérő rendezvényeiből

Az augusztus 18-ától 20-áig, csütörtöktől szombatig tartó oromi Malomfesztivál szervezői az idén is több kísérő programmal rukkoltak elő a kicsik és nagyok számára. Kedd óta a fesztivál végéig a legkisebbek gyermekzenei táborban vehetnek részt, pénteken és szombaton pedig az érdeklődők megismerkedhetnek a Mancs Állatvédő Egyesület tevékenységével, akik örökbefogadó napot is tartanak.

Gazdag program vár Oromon! (Horváth Zsolt felvétele)

Gazdag program vár Oromon! (Horváth Zsolt felvétele)

A Malomfesztiválon a kismamák és a kisgyermekes szülők számára külön szoptató- és pelenkázósarkot, valamint gyermekmegőrző játéksarkot is berendeztek. Amíg anyuci és apuci a medencében lubickol, vagy barátokkal tereferél, a csöppségekkel délután négy órától este hétig tapasztalt animátorok és gyermekmegőrzők foglalkoznak, ráadásul a szülők ingyen és bérmentve kérhetnek tanácsokat a rendezvényen jelen lévő természetgyógyászoktól. A gyerekek régi falusi játékokkal is megismerkedhetnek, a kicsit nagyobb lurkókat kendamabemutató és -oktatás is várja (a kendama egy japán ügyességi játék), ezenkívül nemezelni is megtanulhatnak.

A zentai Locator civil szervezet újrahasznosított játékok készítésének a fortélyaiba vezeti be az érdeklődőket, és kisebb vetélkedőket is szerveznek. Lesz lufihajtogatás, a magyarkanizsai Kis artbook kiállítóhelyénél pedig rajzolni lehet. A csöppségek kipróbálhatják a krumplinyomdát, s persze lesz arcfestés is. Pénteken, 16.30-tól a legkisebbeket az adai Zenegér, szombaton 17 órától a magyarországi Hahó együttes szórakoztatja.

Csütörtökön 18 órától Altering Lands címmel Vachter János fotóművész kiállításának a megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők a malom szívében. Pénteken és szombaton az Our Sound Recording Studio sátorában a hangfelvételek készítésének rejtelmeibe vezetik be az ez iránt érdeklődő fiatalokat, a zenekarok és az előadók pedig elkészíthetik saját felvételeiket. A helyszíni felvételkészítéshez előzetes jelentkezés szükséges. Szombaton a fesztiválhelyszínen a szegedi Dungaree zenekar tagjai elmesélik, miképp készült el vadonatúj hanganyaguk, és egy röpke kis koncerttel is meglepik a közönséget.

Pénteken és szombaton 18 órától darbukaoktató műhelymunka lesz, 15 és 17 óra között pedig a hölgyek számára hastáncoktatást tartanak.

Pénteken 17 órától slam poetry bajnokságot rendeznek. A slammerek második alkalommal tehetnek tanúbizonyságot a tehetségükről. A megmérettetés témája ezúttal a burek. A versenyzők kizárólag önálló, saját szöveget mondhatnak el, s külön kelléket nem használhatnak (a papír vagy a telefon, vagyis mindaz, amiről a szövegek felolvashatók, nem számítanak kelléknek). A szöveg előadására 3 percük lesz a versenyzőknek, az elhangzó szövegeket pedig egy öttagú zsűri 1-től 10-ig terjedő pontszámmal értékeli. A versenyzők sorrendjét egy kalapból húzzák ki. Benevezési díj nincs! A slam poetry egy előadó költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Az önálló előadói műfaj a múlt század nyolcvanas éveiben jelent meg a spoken word versengő formájaként.

Pénteken és szombaton 15 és 17 óra között a fesztivál helyszínén az érdeklődőket vitafórum várja, amelynek fő témája a filozófia lesz: mire jó és egyáltalán mit kezdhetünk vele, illetve mit kezd a filozófia velünk? A beszéd fonalának elindítója Deczki Sarolta irodalomtörténész, kritikus és filozófus.