2024. március 29., péntek

Négy észak-kaukázusi fegyverest lelőttek Szentpéterváron orosz kommandósok

Egy észak-kaukázusi, kabard- és balkárföldi iszlamista terrorszervezet négy feltételezett tagjával végeztek szerdán Szentpéterváron orosz kommandósok.

A hivatalos közlemény szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei egy 15 emeletes lakóház egyik lakásában négy körözött személyt próbáltak meg őrizetbe venni, akik azonban ellenállást tanúsítottak és tüzet nyitottak. A tűzharcban a kilencedik emeleti lakásban tartózkodó mind a négy ember életét vesztette.
A biztonsági erők tagjai és a ház lakói közül senki nem sebesült meg. A helyszínen az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SzKR) vizsgálatot indított. A lakásban lőfegyvereket és robbanószert foglaltak le.
Orosz sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet követőjévé vált banda vezetőjét, a 25 éves Hizir Lihovot vasárnap lőtték le a Kavkaz autópályán, egy rendőrautó elleni támadás közben. Az ő személyes tárgyainak átvizsgálásakor bukkantak a kabard-balkár hatóságok olyan nyomokra, amelyek a szentpétervári panelházhoz vezettek.
A banda tagjai az Oroszországi Föderáció részét képező észak-kaukázusi köztársaságban több merényletet is végrehajtottak hivatalos személyek ellen.
A Szentpéterváron lelőtt négy terrorista közül eddig hármat azonosítottak a 30 éves Zalim Sebzuhov, a 25 éves Asztemir Serijev és a 34 éves Vjacseszlav Nirov személyében.