2024. április 18., csütörtök

Lehull a lepel Soros politikacsinálásáról

Galló Béla: A milliárdos gyakran nem számol a társadalmi következményekkel

Hekkerek – egyesek szerint oroszok, mások szerint amerikaiak – támadták meg Soros György és 2500 titkos dokumentumot hoztak nyilvánosságra, melyekből sok, a széles közönség elől eddig gondosan elrejtett tényre derült fény. A filantrópnak mondott, magát filozófusnak tekintő milliárdos által finanszírozott szervezetek – köztük magyar intézmények és „független” sajtótermékek – működésébe nyújtanak betekintést a DC Leaks által megjelentetett adatok. Kiderült, hogy kilenc magyar intézet is busás, több százezer dolláros adományt kapott azért, hogy a 2014-es Európai választások projektuma keretében a Soros diktálta nézeteket képviselje.

A kiszivárogtató DC Leaks szerint ezek a dokumentumok „a világ egyik legbefolyásosabb hálózatának működését mutatják be”.

A legnagyobb összeget, mintegy 40 millió forintot az X. Kommunikációs Központ kapta azért, hogy felkészítse civil aktivistáit és mozgósítsa őket az úgymond szélsőjobboldali pártok és üzenetek semlegesítése érdekében. Ennél jóval kevesebbet nyert el a Soros-alapítványtól a Transparency International. A 26 millió forintnak megfelelő támogatás azért járt, hogy a civil szervezet a 2014-es kampányfinanszírozások körüli átláthatóságot monitorozza a pártok körében.

A milliárdos üzletembernek az Európába érkező migrációhullám alakításában is benne van a keze – írja az iratok alapján az rt.com.

Galló Béla politológus szerint Soros György magyar származású amerikai pénzügyi szakember gyakran beavatkozik a politikai folyamatokba anélkül, hogy annak társadalmi következményeit logikusan kiszámítaná.

A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában kifejtette: Soros György fő ideológiai üzenete a nyitott társadalom, s ezen elv mentén értelmezi a migránsügyet is. Azt képviseli, hogy jöjjenek Európa felé a migránsok, és kritizálja is az Európai Uniót amiatt, hogy nem fordít elegendő forrást a migránsok befogadásához szükséges intézkedésekre. Sőt, Soros György szerint a tagállamoknak is több pénzt kellene áldozniuk a migránsok befogadására, akár kölcsönök felvételével is – fejtette ki Galló Béla.

A politológus szerint Soros György elképzelése egy „íróasztalteória”: nem számol azzal például, hogy beleegyeznének-e az európaiak abba, hogy a migránsokra áldozzanak plusz pénzeket az országok, miközben saját szociális, napi problémáik is megvannak.

Galló Béla kitért arra is, különösen az utóbbi 20–25 évben, a globalizáció erősödésével látható, hogy a céglogika egyre inkább áthatja a politikát. Mint elmondta: a cégek részéről két típusú beavatkozás jellemző: az egyik, amikor csak a „háttérből manipulálnak”, a másik, amikor az üzletemberek nyíltan vállalják befolyásukat, hatalmukat, s utóbbira példa Soros György is.

A politológus szerint Soros György annak idején a Szovjetunió megbuktatásában is részt vehetett, miután alapítványain keresztül számos olyan ellenzéki politikus nevelődött fel, akik ebben szerepet játszottak. Galló Béla úgy értékeli, Soros György politikai tevékenysége meghatározza a világ sorsát: tőzsdespekulációi országokat tudnak megrendíteni. Így az üzletember egyrészt hozzájárul a világ destabilizációjához, másrészt filantróp tevékenységet is kifejt – mondta a politológus az M1-en.