2024. március 29., péntek

A felelősség koncentrikus körei

Harrach: A lelkipásztor és a politikus hangsúlyai különbözőek, de mindkettőjük szempontja jogos – A kereszténydemokrata politikus a pápa menekültekkel kapcsolatos megnyilatkozásairól mondott

A lelkipásztor és a politikus hangsúlyai különbözőek, egyik a szenvedő emberrel azonosul, a másik a hazáját védi. Mindkettő jogos és indokolt – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Gondola.hu internetes portálnak Ferenc pápa migrációról szóló megnyilatkozásait értékelve kedden.

Harrach Péter az idei Tusványoson is kifejtette véleményét a menekültkérdésről (Fotó: MTI)

Harrach Péter az idei Tusványoson is kifejtette véleményét a menekültkérdésről (Fotó: MTI)

Ferenc pápa elsősorban a segítségre szoruló, üldözött emberről beszél, „mi elsősorban az otthonainkat fenyegető migránsáradatról. Egyik vélemény sem kizárólagos, de mindegyik hangsúlyos”. Ugyanannak a kihívásnak két veszélyéről van szó. Önmagában mindegyik indokolt, de a másik teljes kizárásával nem lehet hiteles – fogalmazott Harrach Péter.

A kereszténydemokrata politikus szerint a menekültáradattal szembeni felelősség „koncentrikus körökben írható le”. „Elsősorban a ránk bízottakért, gyermekeinkért, családtagjainkért vagyunk felelősek, majd a környezetünkben élőkért, és csak azután a távoliakért. Ebből következik, hogy első helyen saját honfitársaink és azok otthonainak védelme kötelez minket. Természetesen nem lehetünk közömbösek – különösen az egységesülő világban és a lehetőségek birtokában – a távoli ténylegesen üldözöttek iránt sem.”

Kitért arra: a migránsok túlnyomó többsége nem üldözött, hanem a jobb élet reményében útnak indult, a felbujtók által átvert ember. Többségük hódító ideológiát követ, a toleranciát nem ismeri, ezért alig-alig integrálható, nem is akarja megtartani a befogadó ország törvényeit és életformáját.

Harrach Péter rámutatott: Ferenc pápa „menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást. Az intézménybe vetett bizalmukat sem ingatja ez meg, viszont joggal bántja őket a kívülről jövő durva minősítés. Ő ugyanis elsősorban spirituális és nem politikai vezető. (...) A szenvedő emberrel való erős azonosulás kétségtelenül elnyomja benne a másik, számunkra elsődleges felelősséget, a migránsáradat elleni védekezést. Természetesen ennek mi sem tudunk örülni”.

A KDNP frakcióvezetője szerint a pápa menekültekkel való azonosulása egyrészt hosszú dél-amerikai papi szolgálatával, másrészt azzal magyarázható, hogy jezsuita, egy olyan szerzetesrend tagja, amelyik „feladatának ma nem a küzdelmet, hanem a párbeszédet, az együttműködést tartja” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért olyan népszerű liberális körökben a pápa, Harrach Péter úgy válaszolt: az „embert megértő, gyengeségeit elnéző lelkipásztor”, magatartását sokan a „normák mellőzésének tartják”. „Ha szavait politikai mezőben értelmezzük, félreérthetők, sőt könnyen félremagyarázhatók”.

Hozzátette: Ferenc pápa menekültüggyel foglalkozó megjegyzései nem olyan egyoldalúak, mint azt a liberális média érzékelteti. Az elvándorlók és menekültek 102. világnapja alkalmából írt üzenetében például úgy fogalmazott: „Ha felelős kötelezettséget is vállalnak befogadóik iránt, elismerik és tiszteletben tartják a befogadó ország anyagi és szellemi örökségét, miközben megtartják annak törvényeit és együtt viselik terheit”.