2024. április 25., csütörtök

Patthelyzet Brüsszelben

A szerb tárgyalófél követeli, hogy a koszovói szerbek hívószám nélkül telefonálhassanak Szerbia egész területére

Belgrád és Pristina munkacsoportjai több mint húsz óra tárgyalást követően sem jutottak közös nevezőre a telekommunikáció témájában, így továbbra sem lehet előkészíteni a kérdéskört szabályozó megállapodást. Marko Đurić (a felvételen), a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint az álláspontok közelebb kerültek egymáshoz, ugyanakkor a felek továbbra sem értenek egyet minden részlettel kapcsolatban. A munkacsoportok hétfőn reggel nyolc órakor ültek tárgyalóasztalhoz, ám kedden hajnali négykor dolgavégezetlenül álltak fel onnan.

Szerbia egyszerűen nem engedheti meg, hogy koszovói vagyona veszélybe kerüljön vagy elvesszen, ezért nem állapodhattak meg olyasmiben, ami később precedensként befolyásolta volna a más témákról folytatott tárgyalásokat – nyilatkozta Đurić.

– Nem vagyunk hajlandóak elállni azoktól az elvektől, amelyekben Szerbia és Koszovó kormányfői tavaly augusztus 25-én megállapodtak. Számunkra fontos, hogy a koszovói szerb polgárok a megállapodás aláírását követően is hívószám nélkül telefonálhassanak Szerbia egész területére, és hívásukat belföldi hívásként számlázzák – magyarázta Đurić.

Edita Tahiri, a koszovói kormánynak a Belgrád–Pristina-párbeszédért felelős tárca nélküli minisztere a szerb felet teszi felelőssé a tárgyalások sikertelenségéért. Az újabb tárgyalási kör komolytalan és szervezetlen volt – véli Tahiri. Hozzátette: a belgrádi küldöttség vagy nem állt készen a megállapodásra, vagy nem ismerkedett meg kellőképpen a tárgyalóasztalon szereplő téma részleteivel. Hétfőn kizárólag Koszovó hívószámáról kellett volna tárgyalniuk a feleknek, a szerb fél azonban nem állt el attól, hogy ismét napirendre kerüljön a Telekom kérdése – magyarázta Tahiri, mondván, hogy ez viszont Pristina számára volt elfogadhatatlan.