2024. március 28., csütörtök

A régió stabilitása alapfeltétele a gazdasági fejlődésnek

Stefan Löfven: Fontos a kis országok katonai függetlensége

A régió stabilitása és a béke alapfeltétel ahhoz, hogy Szerbia gazdasága fejlődni tudjon – hangzott el Stefan Löfven svéd miniszterelnök és Aleksandar Vučić kormányfő közös sajtótájékoztatóján. A svéd miniszterelnök hétfőn délután érkezett Belgrádba. A vendéget Vučić kormányfő személyes vezette végig a Kalemegdanon, majd a szerb vendégszeretet is megismerhette. Tegnap országközi tárgyalásokat folytattak, amelynek során Löfven Svédország támogatásáról biztosította Szerbiát az európai útján, ugyanakkor kiemelték, a reformok vezették Szerbiát afelé, hogy a svéd vállalatok számára is vonzóvá váljon.

Díszőrség, valamint a svéd, illetve a szerb himnusz kíséretében fogadta Aleksandar Vučić kormányfő Stefan Löfven svéd miniszterelnököt tegnap Belgrádban a Szerbia Palotában. Ez után a két kormányfő kettesben folytatott megbeszéléseket, majd pedig a szerb és a svéd delegációval együtt folytatták azokat.

A tárgyalást követően Aleksandar Vučić elmondta, Szerbia és Svédország már hosszú évek óta jó politikai kapcsolatot ápol, habár a két ország között a gazdasági együttműködés jobb is lehetne, hiszen csupán 210 ezer euró értékű árucserét bonyolít le. Mégis jelentős gazdasági emelkedést jegyeztek az árucsere-forgalomban, ahol 10,5 százalékos emelkedés volt megfigyelhető az év első hat hónapjában. Szerbia az IKEA vállalat mellett más svéd beruházók érkezésére is számít.

Svédország a kezdetek óta támogatja Szerbiát az európai úton. És miközben az Európai Unió Szerbia stratégiai célja, és a svéd támogatás feltétel nélküli, magunkat kell megváltoztatnunk: reformokat véghezvinni az igazságszolgáltatás terén vagy a társadalom demokratizálódása terén. Svédország ugyanakkor jó barátként követi Szerbiát ezen az úton – mutatott rá Vučić. Hozzátette, mindennek, illetve az ország gazdasági fejlődésének alapfeltétele a régió stabilitása és a régió békéjének a fenntartása.

Stefan Löfven is arra mutatott rá, hogy Svédország kedvezően fogadta Szerbia reformtörekvéseit. Az, hogy az állami költségvetés transzparenssé vált, bátorítást ad a svéd vállalkozóknak, hogy Szerbiában fejlesszék a vállalkozásukat.

Szerbia európai útja a legjobb út, amiben élvezheti Svédország minden támogatását – emelte ki Löfven. Kiemelte ugyanakkor, hogy Svédország tagja ugyan az Európai Uniónak, de nem tagja a NATO-nak, a katonai védelmét az ország teljesen önállóan látja el. Rámutatott, a kis országok politikai és gazdasági stabilitása érdekében is fontos az ilyen hozzáállás, hiszen fontos tagja ugyan az EU családjának, mégis megőrizte függetlenségét.

Löfven elmondta, a tárgyalások során szóba kerül a migránsválság is, ami a svéd miniszterelnök szerint egy globális probléma, amit együttes erővel tudnak csak megoldani. Éppen ezért az Egyesült Államokban két csúcstalálkozóra kerül sor ebben a témában, globális szinten szeretnének megoldást találni erre a problémára.