2024. március 29., péntek

Feltételesen jóváhagyták a zentai cukorgyár eladását

Még nem tudni, lesz-e kampány

A szerbiai gazdasági versenyhivatal feltételesen jóváhagyta, hogy az MK cégbirodalomhoz tartozó Sunoko vállalat átvegye a Star Šećer vállalatot, amelynek része a zentai TE-TO Cukorgyár is.

Az utóbbi években veszteséges volt a gyár (Gergely József felvétele)

Az utóbbi években veszteséges volt a gyár (Gergely József felvétele)

A Tanjug által közölt hír értelmében a versenyhivatal ülésén elfogadott végzésben megállapították, hogy növekedni fog a Sunoko piaci dominanciája, különösen a cukortermelés és -eladás tekintetében, éppen ezért a folyamatot csak a szerződésben foglalt különböző feltételek mellett hagyták jóvá. E feltételek közt szerepel többek között, hogy a vállalat a piaci struktúra megőrzése érdekében köteles értesíteni a monopolellenes bizottságot, hogy a zentai üzemet is beleértve minden gyártási kapacitás fennmaradhasson, s a zentai cukorgyárban tervezett hatékonyságot növelő befektetésnek is átláthatónak kell maradnia.

A versenyhivatal illetékesei elmondták, hogy a jóváhagyáskor szem előtt tartották azokat a következményeket is, amelyekre több piaci szereplő, közöttük az ipari felvásárlók is felhívták a figyelmüket. Deák Teodóra, a zentai gyár vezérigazgatója megerősítette napilapunknak, hogy az üzemet a közelmúltban lekapcsolták az elektromos hálózatról, de a dolgozók áramfejlesztők mellett folytatták a munkájukat, s ezen a héten a zentai önkormányzattal is tárgyalásokat folytatnak a város hőenergiával való ellátásáról, arról viszont egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy az idén lesz-e cukorrépakampány. A zentai gyárban egyébként jelenleg 145-en vannak állandó munkaviszonyban.

A távfűtésről még ezután tárgyalnak a város vezetőségével (Gergely József felvétele)

A távfűtésről még ezután tárgyalnak a város vezetőségével (Gergely József felvétele)

Mint ahogyan korábban napilapunk is beszámolt róla, a cukorgyár helyzetével Zentán ellenzéki kezdeményezésre a községi-képviselő testület rendkívüli ülésén is foglalkoztak, de a TE-TO Cukorgyárnak való segítségnyújtásról szóló rendeletjavaslatot nem fogadták el a többségben lévő hatalmi koalíció képviselői.

Az 1961-ben megnyílt, vagyis 55 éve működő zentai cukorgyárat 2002-ben vásárolta meg a SFIR Spa Cesena olasz multinacionális vállalat. Az évek során a gyár a térség legnagyobb cukorgyárává nőtte ki magát, folyamatosan fejlődött és korszerűsödött, s 2004-től 2013-ig nyereségesen üzemelt. Ezt követően a cukor árának a csökkenése miatt a többi cukorfeldolgozóhoz hasonlóan ez a gyár is nagy veszteségeket könyvelt el, és annak ellenére, hogy tavaly az európai piacon stabilizálódott a cukor ára, a zentai gyár még nem tudta kiheverni a korábbi áringadozást, és a tavalyi évet is veszteségesen zárta. Lényegében az olaszok is ezért vonultak ki a szerbiai piacról.