2024. április 20., szombat

Szenzoros szoba a fejlődési zavarban szenvedőknek

A Zmaj Ognjen Vuk utcai egészségházban megnyílt az ország első szenzoros szobája, amelyet a fejlődési zavarban szenvedők számára alakítottak ki. A helyiségben egyidejűleg több terápia alkalmazható.

A Zmaj Ognjen Vuk utcai egészségházban működő fejlődési tanácsadó évente több mint 23 000 gyermeket fogad (Ótos András felvétele)

A Zmaj Ognjen Vuk utcai egészségházban működő fejlődési tanácsadó évente több mint 23 000 gyermeket fogad (Ótos András felvétele)

A szoba több gyógyterápiás eljárást tesz lehetővé, a terapeuták számára nagy segítséget jelent, hiszen sokkal színvonalasabb munkát valósíthatnak meg.

– A szülők és az újságírók is gyakran félreértelmezik a szenzoros szoba jelentését. A szenzoros szoba nem egy eljárás, hanem egy nagyon jól felszerelt helyiség, amelyben hatékony terápiát nyújthatunk a rászorulók számára. Sokkal kellemesebb és biztonságosabb egy szenzoros szobában dolgozni, mint egy egyszerű orvosi rendelőben, ahol a gyermekek számára korlátozottak a lehetőségek – nem mozoghatnak úgy, ahogy szeretnének, és nem foghatnak meg minden tárgyat sem. Egy olyan szobában, amelyet a fejlődési zavarban szenvedő gyermekek számára alakítottak ki, sokkal könnyebb a munka, és sokkal jobb eredményeket érhetünk el a terápiák során. A szenzoros szobában mind a gyermek, mind a terapeuta jobban érzi magát – mondta Suzana Lalović Zekić pszichológus és pszichopatológus.

A fejlődési zavar fajtájától függően a terapeuták kb. félórás foglalkozásokat biztosítanak a gyermekek számára, szülői jelenlét nélkül – írta a Dnevnik napilap. Az eljárások során egy bizonyos érzékszerv stimulációjára összpontosítanak, míg a másik érzékszervre minimálisra csökkentik, vagy teljesen megszüntetik a hatást. Ha a szülők észreveszik, hogy gyermekük fejlődési zavarban szenved, vagy esetleg fennáll ennek a gyanúja, legjobb, ha gyermeküket elhozzák az egészségház fejlődési tanácsadó szolgálatába. Minden gyermek mellé terapeutát biztosítanak, aki a vizsgálatok során felméri, hogy szükség mutatkozik-e a szenzoros szobában történő kezelésre.

– A szenzoros szobában leggyakrabban a defektológusok dolgoznak azokkal a gyermekekkel, akik beszédzavarban, lelassult motorikus fejlődésben, illetve figyelemzavarban szenvednek – magyarázta Lalović Zekić.