2024. március 29., péntek

Uralja a teret a konyhában

Ötödízben szerveztek krumplifesztivált Topolyán

A földialmának, csucsorkának, kolompérnak, csicsókának, pityókának, ismertebb nevén a burgonyának, a krumplinak jutott a főszerep augusztus 13-án, szombaton, amikor a topolyai tájház udvara benépesült olyan vállalkozó kedvű felnőttekkel és gyermekekkel, akik részt kívántak venni a topolyai Művelődési Ház szervezésében ötödízben megrendezett krumplifesztivál programjában.

A versenyfeladatok között az első a krumplipucolásban való jártasságot mérte fel (Szabó Anikó felvétele)

A versenyfeladatok között az első a krumplipucolásban való jártasságot mérte fel (Szabó Anikó felvétele)

A közkedvelt zöldségfélénket, őszi terményünket népszerűsítő, felnőtt- és gyerekprogramokban bővelkedő rendezvényen 10-től 13 óráig versenyprogramokat irányoztak elő, 13 órakor volt az eredményhirdetés, díjkiosztás, majd következett az ebéd a helyszínen. A krumplifesztivál a három részből álló Élő tájház elnevezésű programsor utolsó állomása, amelyet 150.000 forintnyi támogatással immár ötödik éve a Szekeres László Alapítvány segít a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel a háta mögött. E fesztivált a csapatszellem erősítése céljából, családias jelleggel rendezik, egyetlen olyan rendezvényként, amelyben főzőverseny is helyet kap, népszerűsítve a szegény ember eledelének is nevezett krumplit, amely a világon jelenleg a negyedik legfogyasztottabb élelmünk. A fentiekre a rendezvényen annak megnyitója, Crnkovity Edit, kulturális intézményünk munkatársa is felhívta a figyelmet, kiemelve: az idei évi rendezvényszervezés során újításnak minősül, hogy ezúttal burgonya-fajtabemutatót is beiktattak a programsorba. Partnerük ennek kivitelezésében a kiskunhalasi Bács Gazda-Coop Kft. volt, mely társaság a topolyai Mezőgazdasági Iskolával való együttműködés jóvoltából szerzett tudomást a gasztrokulturális családi rendezvényről.

– 21 éve vagyunk a termelők szolgálatában. Cégünk több mint kétszáz féle burgonyát kipróbált már, és az évek során a legtöbb kiemelkedő tulajdonsággal rendelkezőket nemesítette tovább. Topolyára 20 fajta burgonyával érkeztünk, alkalmi kiállítást is szerveztünk, rövid fajtabemutatóval is készültünk. A csapatoknak a főzőversenyben való megmérettetéshez az Esmeralda közkedvelt salátaburgonyánkat ajánlottuk fel. Emellett az első 3 helyezett csapatnak 10, 5 és 3 kg burgonyát ajándékozunk, egyéb tárgyi figyelmességek mellett – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Ács Helén, a Bács Gazda-Coop Kft. kereskedelmi asszisztense, aki munkatársaival egyetemben szívesen konzultált a rendezvényen megjelent, kiskerti krumplitermesztésben jártas érdeklődőkkel is. A fesztiválon versenyjellegű felnőttprogram keretében a benevezett csapatoknak három feladatot kellett teljesíteniük. Öt csapat jelentkezett Topolya községből a Művelődési Ház felhívására, ők krumplipucoló és krumplipaprikás-főző versenyben mérhették össze tudásukat, ügyességüket, valamint a Játék és muzsika 3 percben elnevezésű versenyszámban is. A versenyzők az utóbbi, írásos kvízt is magába foglaló feladat esetében a felkért zenekar, vagyis az adai Pergető tamburazenekar által összeállított, népzenei hagyományainkra épülő tudásfelmérő során is bizonyíthattak. A gyermekeknek Kovács Némedi Krisztina óvónő által összeállított, a krumpli tematika köré épülő játékos programsor kínált jó szórakozást, megmérettetési lehetőséget. Mint a foglalkozásvezető elmondta: a Mátyás király-mesék között szereplő Kincset érő krumpli című mese feldolgozását, illusztrálását követően az alkotások kruplipecsételéses technikával készített képkerettel való dekolására is sor került, majd különböző ügyességi játékok sorakoztak a gyermekprogramban. A programpontokat követően elhangzott, hogy a csaknem húszas létszámú gyermektársaságból melyik számban ki bizonyult a legrátermettebbnek, de a szervezők minden gyereket megajándékoztak. A felnőttek mezőnyében Kelemenék csapata lett az első, megosztott második helyezést ért el a Nefelejcs Kézimunka-egyesület és a Művelődési Ház csapata, harmadikak lettek a Tulipán kézimunkacsoport tagjai és a Mosolycsalók csapata.