2024. április 24., szerda

Holnapután kezdődik a Malomfesztivál

A filmes műhelymunka és a drámatábor már vasárnap óta tart

Annak ellenére, hogy még további két napot kell aludni, hogy az idén is kitárja kapuit az oromi Malomfesztivál, az évről évre mind népszerűbb helyszínén már két, a rendezvényhez kapcsolódó tábor is megkezdte a munkáját. Vasárnap a délutáni órákban elkezdődött a szorgos munka a fesztivál filmes és drámatáborában. Az előbbi, Á(r)tfogó Filmes Táborban folyó műhelymunka keretében az ide jelentkező fiatalok, a különböző fesztiválokon számos rangos elismerésben részesült K. Kovács Ákos vezetésével nyerhetnek betekintést a filmkészítés rejtelmeibe, s próbálhatják ki magukat filmrendezőként és operatőrként.

K. Kovács Ákos a BKF Művészeti Karának kameraman szakán tanult, majd a Metropolitan Egyetem Művészeti Karának filmoperatőr művész szakán diplomált Csukás Sándor osztályában. Vírusfilmek, videoklipek, kisjátékfilmek és kísérleti filmek fényképezésével és rendezésével foglalkozik. Munkái több A kategóriás fesztiválon is elismerést kaptak. Diplomamunkája díjat kapott a Berlini Filmfesztiválon, a Karlovy Varyban nagydíjat nyert Ernelláék Farkaséknál című film egyik operatőre volt, és Tolnai Szabolcsnak a rotterdami filmfesztiválon bemutatott Minotaurusz című filmjének is egyik operatőre. A filmes tábor tőszomszédságában tárta ki kapuit a „A színész és kelléke” drámatábor is, amelynek résztvevői Mészáros Gábor színművész vezetésével improvizációkon keresztül kutatják a színésznek a kellékével való viszonyát, emellett pedig a filmes tábor alkotóival is együttműködnek majd a színészpalánták. Mészáros Gábor az újvidéki Művészeti Akadémián tanult, 2008-tól kezdve pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának a tagja.

Holnap kezdődik el a „Zenebonálj” gyermekzenei táborban is a műhelymunka. A workshopot Csányi Zoltán (gitár, nagybőgő, s egyéb hangszerek), Farkas Béla (szaxofon, fuvola, trombita), és Lévay István (fuvola) vezeti.

A Malomfesztivál előrendezvényeként ma Klotz Miklós magyarországi fotóművész vezetésével portréfotó-műhelymunka is kezdetét veszi, Onya Attila rendezvényfotós vezetésével pedig „Esemény előtti/alatti/utáni” fotótáborban a rendezvényfotózás kulisszatitkait sajátíthatják el a kezdő fotósok. Augusztus 19-től egynapos önismereti pszichodráma műhelymunkát is szerveznek, 20-án pedig „Nőnek lenni, nőként lenni” címmel Sarnyai Laura pszichológus tart foglalkozásokat.

Az elmúlt hétvégén egyébként a rendezvény helyszínének közelében lévő tanyán megrendezett építő- és festőtáborában tevékenykedő fiatalok kiépítették az évről évre mind népszerűbb fesztivál kísérőépületeit. A különböző környékbeli településekről érkező fiatalok zuhanyzókat, a műhelymunka és a hangstúdió helyszínét, s szélmalom melletti fás területen egy chill out sátrat is felépítenek, no meg a rendezvény dekorációit is ők készítik.

Holnap, szerdán, a Malomfesztivál nulladik napján helyi baráti zenekarok fellépésével, egy ingyenes bulin melegíthetnek be a fesztiválozók.

A rendezvény kapcsán Asztalos Kristóf, a Malomfesztivál fő szervezője elmondta, hogy az idei többnapos buli programjának az elkészítésébe az előző évekhez képest sokkal nagyobb energiát fektettek és lényegében megduplázták a fellépők számát, ezenkívül sok különböző műhelymunkát is szerveznek az Oromra látogató fiatalok számára.

A Malomfesztivál ötlete helybéli, a szélmalomban gyülekező fiatalok fejéből pattant ki, s azonnal a tettek mezejére léptek. Alapítottak egy civil szervezetet és elkezdték szervezni a rendezvénysorozatot.

– Az utolsó Malomfesztiválon itt voltak a szüleim is, ekkor már mi is részt vettünk a koncertek megszervezésében, s édesapám megjegyezte, hogy kár lenne hagyni veszendőbe menni a rendezvényt, s megkérdezte tőlem, hogy miért is nem folytatjuk a fesztivál megszervezését – ecsetelte Kristóf, hozzáfűzte azt is, hogy lényegében adva voltak a dolgok, mivel olyan emberekkel vette körbe magát, akikkel meg tudták valósítani az elképzeléseiket.

– Kezdetekben ez egy hatalmas falat volt számunkra, s lényegében most is az, de sokat tanultunk az elmúlt két év alatt, hogy miképpen lehetne megszervezni az egészet – jegyezte meg.

A fesztiválra látogató fiataloknak kempingezési lehetőségük is lesz a fesztiválhelyszín közelében, az idén tusolókat is felállítottak és a sátortáborhoz egy kis konyharészt is biztosítottak, ahol a fiatalok kávét, teát főznek, s meleg ételt is készítenek számukra.

Kristóf kihangsúlyozta azt is, hogy rendezvényükről úgy érzik, egy hiánypótló fesztiválról van szó, ahol az emberek tudnak alkotni, le tudnak állni egymással egy jót beszélgetni, ahova egyfajta értéket képviselő zenekarokat hívnak el, az emberek pedig szeretik ezeket az értékeket.

– Erre szükség volt, hogy megcsináljuk – jegyezte meg végül.

Augusztus 18-án, csütörtökön a fesztivál első napján a nagyszínpadon a Valami Swing elnevezésű zenekar lép fel elsőként. Az üdítő swingzenét játszó magyarországi zenekar után a hazai Kamper együttes, majd pedig Brasnyó Antal és Szögi István koncertezik. Őket követi a magyarországi Szabó Balázs Bandája, a Middlemist Red pszico-rockot játszó együttes, s végül pedig a Lábos Electric Orchestra. Az úgynevezett Sunrise színpadon Menz & TRM (Reppszakkör), Deksz Zura, Lusta Bítek, Sör és Fű feat. Zomblaze, Slow Village feat. Tink, Suhov, Frank, Jazzszigor keveri majd a talpalávalót.