2024. március 28., csütörtök

A beismerés jó út a gyógyulás felé

Biden: A joguralom a demokrácia alapja, ami fontos része a gazdasági fejlődésnek

A gazdaságban nincsenek konkrét szabályok, csupán megfelelő körülmények szükségesek ahhoz, hogy egy ország a nagy vállalatok számára vonzóvá váljék. Elsősorban joguralomra van szükség ahhoz, hogy a világvállalatok szívesen ruházzanak be valahol – emelte ki Joseph Biden tegnapi belgrádi látogatása során. Elmondta, az Egyesült Államok támogatja Szerbiát európai útján, illetve azokban a reformokban, amelyeket kitűzött maga elé. Hozzátette, az USA támogatja Szerbia gazdasági fejlődését, gazdasági reformjait. A gazdasági fejlődéssel Szerbia újabb amerikai beruházásra, újabb munkahelyekre számíthat.

Joseph Biden, az Egyesült Államok alelnöke kedden 14 órakor érkezett a belgrádi Nikola Tesla Repülőtérre. Az amerikai alelnököt és feleségét Aleksandar Vučić kormányfő szerb szokás szerint sóval és kaláccsal fogadta. Ezt követően az amerikai delegációt a Szerbia Palotában látták vendégül, ahol a szerb kormányfő zárt ajtók mögötti tárgyalásokat folytatott vendégével.

A tárgyalás egyik fő témája a régió stabilitása és a béke megőrzése volt. Mint arra Vučić rámutatott, beszélgetésük egyik fő témája a szerb és az albán nép közötti viszony javítása volt, hiszen a régió gazdasági fejlődése sokban függ e két nép viszonyától is. Kiemelte, a szerb és az albán nép viszonyában az elmúlt majd 30 évben voltak hibák, de Szerbia soha nem tartózkodott attól, hogy beismerje az elkövetett hibákat, és vállalja a felelősséget. Mint mondta, nagyon sok szerb és albán is életét vesztette, eljött az ideje annak, hogy a gazdasági fejlődés útjára lépjenek, és ne célkereszten keresztül figyeljék egymást.

Biden üdvözölte Vučić kijelentését, mint mondta, a felelősség vállalása és a hibák beismerése jó út a gyógyulás felé. Kiemelte, arra számít, hogy a szomszédos országok is megteszik ugyanezt. A Belgrád–Priština párbeszéd kapcsán pedig hozzátette, Koszovó vezetőit is a párbeszéd folytatására ösztönzik majd, mert az USA-nak is érdeke, hogy Délkelet-Európában fennmaradjon a béke.

A Vučićtyal folytatott tárgyalás után Biden Tomislav Nikolić államfővel is elbeszélgetett.

Biden este már Prištinába repült, ma tárgyalásokat folytat Koszovó elnökével, Hashim Thaçival és kormányfőjével, Isa Mustafával.

Tegnap Joseph Biden és Stefan Löfven belgrádi látogatása miatt az egész fővárosban reggeltől estig fokozott biztonsági intézkedés mellett mintegy 5000 rendőr vigyázott az utakon a vendégek biztonságára.