2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS

Technika, erőnlét, csapatépítés

(fotó: Molnár Edvárd)

A múlt hét folyamán a szabadkai Champions Futsalklub 45 gyermekkel megtartotta fennállása első focitáborát a rendkívül kellemes hangulatú, munkavégzéshez és regenerációhoz is ideális környezetként szolgáló horgosi Túrú-tanyán. Kíváncsian látogattunk ki a Csizmár Zsolt klubelnök és labdarúgóedző, illetve kollégája, Mića Marinić irányításával lezajlott egyhetes „kiképzésre”, csütörtöki ottjártunkkor éppen a tanya előadó- és lakodalmas terméből rakodtak el a fiúk, akiket az előző éjszakai vihar odakényszerített sátraikból. Kalauzunk, Csizmár edző szerint még jól is jött számukra az ítéletidő, beázott ugyan néhány sátor, de a nagyteremben az odasereglő gyerekeknek köszönhetően remek hangulat alakult ki, csapatépítés szempontjából jobbat kitalálni sem lehetett volna.

A szülők nagy örömmel fogadták a szakmai stáb nyári sátorozásos edzőtáborra vonatkozó ötletét, Csizmár szerint már az első, a témában tartott szülői értekezleten kiugróan magas volt az érdeklődés a tábor iránt. Ennek köszönhetően nem kellett nagyon hirdetniük sem magukat, a gyerekek többsége a klub futsal-, illetve labdarúgó-szakosztályából érkezett – a Champions hivatalos neve ugyan futsalklub, de nagypályás futballcsapatai is vannak.

– Két korosztállyal zajlik a munka, a nagycsoportosaink főként 1999-es és 2000-es születésűek, habár akad köztük néhány 1998-as gyerek is, a kiscsoportosaink 2004-es és 2005-ös korosztályúak. Az edzések két pályán folynak, van egy ún. edzőpályánk, illetve egy meccspályánk, ahol egész hetes versenysorozat zajlik mindkét csoport számára, a Bajnokok Ligája, amelyben négy plusz egyes csapatok vitézkednek egymással – ismertette a tábor felépítését a klubvezető, aki arról is beszámolt, hogy a táborban tanultak lemérése céljából három edzőmeccset is játszottak a hétvégén a tóthfalui Nyers István Akadémia és a Horgos korosztályos csapatai ellen.

Nemcsak a gyermekek fejlődését szolgálja a tábor, hanem nagy segítséget nyújt a klubnak is a következő idényre való felkészülésben. – Szakmai szempontból is nagyon jól jött nekünk ez a tábor, hiszen afféle alapozásként is tekinthetünk rá, mert utána három hét futás következik – ez már bevett gyakorlat a klubban, minden augusztust a kiserdőben töltünk, ahol az alapozást nyugodtan végig tudjuk csinálni. Remekül szolgálja emellett a játékosok technikai fejlesztését és az egész hetes együttlétnek köszönhetően a csapatépítést is – mesélt a tábor pozitív hozadékairól Csizmár. A fiatal edző az edzésmunkáról alkotott felfogásába is betekintést engedett, kifejtve, hogy az utóbbi 4-5 évben legfőképpen a komplex gyakorlatokat részesíti előnyben, tehát igyekszik minden programpontba 4-5 elemet bedobni, hogy minél színesebb és szerteágazóbb legyen egy-egy feladat: – Ezek a gyakorlatok már beváltak, sokkal eredményesebben alkalmazhatók, sokkal inkább fenntartható velük a fiatalok koncentrációja, mint a régebbi, sokszor monoton feladatokkal. Az én filozófiám egyik sarkalatos pontja: minden edzésed legyen más, hogy a gyerekeknek érdekes legyen.

A szervezők annak is örültek, hogy mindkét csoportba szinte ugyanolyan számú gyermek kerülhetett, az idősebbek 22-en, a fiatalabbak 23-an voltak, amihez megfelelő edzésprogramot állítottak össze, amit csaknem egészében teljesítettek is az egy hét alatt. A tervek szerint az első próbálkozás tapasztalataiból okulva jövőre már két tábort szerveznének, hiszen úgy látják, érdeklődés mutatkozna rá, ráadásul hasznos nyári tevékenységet is jelent az ifjú futballistáknak, illetve nemcsak a Champions, hanem más klubok játékosai is nagyobb számban vehetnének részt. A megvalósításról még korai lenne beszélni, de a gyerekek lelkesedését látva nem csoda, hogy ilyen terveket szőnek a szabadkai egyesületnél.