2024. március 28., csütörtök
FOLYTATÓDIK A FESZÜLTSÉG MILWAUKEE-BAN

Mozgósítótták a Nemzeti Gárdát

Újabb összecsapások voltak az egyesült államokbeli Milwaukee-ban a rendőrök és a tüntetők között vasárnap este. Egy embert lőtt sérülésekkel kórházba szállítottak, de egyelőre nem tudni, hogy rendőr, tüntető vagy járókelő volt az illető.

Wisconsin állam kormányzója mozgósította a Nemzeti Gárdát.

Az afro-amerikai Sylville Smith szombati lelövésével kapcsolatban az első vizsgálatok azt mutatják, hogy az intézkedő rendőr, aki szintén afro-amerikai, jogosan használta fegyverét – erről Milwaukee polgármestere beszélt.

- A közösségnek tudnia kell, hogy Smith kezében fegyver volt. A rendőrtiszt ugyan még nem tudhatta, de a fegyverben 23 töltény volt, vagyis sokkal több, mint amennyi a rendőrtiszt fegyverében – mondta Tom Barrett polgármester.

Az intézkedő rendőr testkamerájának felvétele szerint Smith, miután egy közúti ellenőrzés során megállították, elfutott, majd fegyverrel a kezében fordult a nyomába eredő egyenruhások felé, és pisztolyt felszólításra sem dobta el. A férfit korábban már többször vették őrizetbe.

Az eset után a tüntetők egy csoportja rendőrökre támadt, egy benzinkutat is felgyújtottak.

Vasárnap körülbelül 200-an békésen emlékeztek Smith-re, de később a demonstrálók egy csoportja ismét kivált a tömegből és különböző tárgyakkal dobolták meg a rendőröket.