2024. március 29., péntek

II. Béla legendája

Székesfehérvári Királyi Napok

A magyar koronázási palást motívumaiba burkolódzott egy röpke fél órára pénteken este a székesfehérvári Városház tere, a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitó ünnepségének idejére, amíg a színpompásan pazar fényjáték tartott. Ezzel indították a tíz napig tartó nagyszabású rendezvénysorozatot, ami nagy tömeget vonzott határon innen és túlról a koronázási város szívébe.

II. Béla koronázási szertartása

II. Béla koronázási szertartása

A reprezentatív megnyitó további részében felkapcsolták a Fény utcát, és megelevenedett ezúttal II. (Vak) Béla király életének legendája a Fő utca épületének falain, és megcsodálhatta a közönség az öt méter magas óriás bábok felvonulását majd előadását. Mindegyikük egy-egy magyar királyt személyesített meg a hozzájuk fűződő történettel, amelyet Blaskó Péter színművész mondott el.

A Koronázási Szertartásjáték keretén belül: II. (Vak) Béla, A fénykoldusa előadás premierjét szombaton este láthatta a nagyérdemű, amelyet Szikora János, a helybeli Vörösmarty Színház igazgatója rendezett. A főszerepet Száraz Dénes játszotta, ő személyesítette meg II. Béla viszontagságos életét, és tárta a nézők elé a koronázásának legendáját. A középkori források felhasználásával színre vitt koronázási szertartás, zene, tánc és próza segítségével elevenítette meg a király korát, viszontagságait, életét és az udvartartás viselkedését. Az előadásban szerepelt még: Blaskó Péter, Mihályi Győző, Závodszky Noémi, Sághy Tamás. A dramaturgia Matuz János munkáját dicséri. A koreográfus Horváth Csaba volt. A díszlettervező Szendrényi Éva. A jelmezeket Korvács Yvette Alida tervezte. A zeneszerző pedig Márta István és Szirtes Edina volt. A látvány és az élmény igazán felemelő és feledhetetlen volt.