2024. április 20., szombat

Mindenki nehezen viseli a hőmérséklet-ingadozást

A polgárok fele nagyon nehezen viseli a drasztikus időváltozásokat és a nagy hőmérséklet-különbségeket. Legjobban a magas vérnyomással küzdőket viselték meg az elmúlt napok, amikor a hőmérséklet több mint tíz fokot esett néhány óra leforgása alatt.

Dr. Mihaela Budimski, a Szabadkai Egészségházak sajtószóvivőjének elmondása szerint ebben az időszakban a legtöbb telefonhívás a szív- és érrendszeri megbetegedéssel, valamint a tüdőbetegségekkel küzdőktől érkezett.

– Zömében a krónikus betegségekkel küzdők keresik fel a mentőszolgálatot ezekben a napokban, s a hőmérséklet csökkenése miatt mellkasi fájdalomra panaszkodnak. Nem kedvez ez az időjárás az asztmatikus megbetegedésekkel küzdőknek sem, de a reumatikus panaszok is intenzívebben jelentkeznek – mondta dr. Budimski, aki azt tanácsolja, hogy ezek a betegek rendszeresen vegyék be az orvosuk által előírt gyógyszert, és ne végezzenek fizikai munkát. Könnyű ételeket fogyasszanak és megfelelően öltözködjenek fel.

Az orvosok egyébként hozzáteszik, a teljesen egészséges embereknél is fáradtság, szédülés és hangulatingadozás jelentkezik. Az sem ritka, hogy gyors szívverést, idegességet, álmosságot tapasztalnak – mondta dr. Budimski.