2024. április 16., kedd

Szükség esetén meg is műtik a menekülteket

Nőtt az egészségügyi ellátásra szoruló migránsok száma az elmúlt fél évben a Szabadkai Közkórházban

Nőtt az egészségügyi ellátásra szoruló menekültek száma az elmúlt fél évben a Szabadkai Közkórház adatai szerint. Nem csupán betegségek és műtétek miatt keresték fel az intézményt, hanem több kisbaba Szabadkán jött a világra.

Júniusig folyamatosan nőtt ezeknek a beavatkozásoknak a száma, tudtuk meg dr. Branka Milisavljevićtől, a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettesétől, aki kiemelte, a menekülteket is ugyanolyan ellátásban részesítik, mint a betegbiztosítással rendelkezőket. A sürgős eseteket azonnal és megkülönböztetés nélkül fogadják, és műtéteket is végrehajtanak, amennyiben szükséges.

A menekülteket ugyanolyan ellátásban részesítik, mint a betegbiztosítással rendelkezőket (Fotó: Molnár Edvárd)

A menekülteket ugyanolyan ellátásban részesítik, mint a betegbiztosítással rendelkezőket (Fotó: Molnár Edvárd)

A migránsokat az Orvosok Határok Nélkül Szervezet tagjai, a Szabadkai Egészségházak a mentőszolgálaton keresztül, illetve a Vöröskereszt, valamint a zentai kórház és a magyarkanizsai egészségház orvosai utalják a szabadkai egészségügyi intézménybe.

– A Szabadkai Közkórházba azokat az egészségügyi ellátásra szoruló menekülteket utalják, akiknek bennfekvéses ellátás kell, specialista, laboratóriumi vizsgálat, vagy esetleg műtétre szorulnak. Így például végeztünk már császármetszést egy várandós menekült asszonynál, de szemműtétre is szükség volt egy másik páciensnél. Volt olyan esetünk, amelyet tovább utaltunk a Vajdasági Klinikai Központba, például nem is olyan régen egy menekült nő szorult ellátásra, mert közlekedési szerencsétlenség érte. Annak ellenére, hogy orvos- és nővérhiánnyal küzdünk, egyelőre mindenkit el tudunk látni, és ugyanolyan ellátásban részesíteni, bárhonnan érkezzen is – hangsúlyozta dr. Milisavljević.

A Szabadkai Mentőszolgálat május közepe óta, vagyis az elmúlt három hónapban 80 alkalommal segített a menekülteknek. Ebből 15 esetet a mentőállomáson láttak el és vizsgáltak meg. Nyolc várandós nőt szállítottak a Szabadkai Közkórházba, két gyermeket pedig a gyermekorvosi rendelőbe juttattak el.

Mihaela Budimski, a Szabadkai Egészségházak sajtószóvivője lapunknak elmondta, az esetek többségében sérülések, láz, és különböző fájdalmak – fej, hát, has – miatt keresték fel szolgálatukat a menekültek.