2024. április 20., szombat

Megújul a Baráthok kútja

Első vajdasági közösségépítő kaláka

Lányok deszkát gyalulnak, szögelnek, feliratokat festenek, a fiúk fűrésszel rönköt vágnak, maltert kevernek, falat raknak. Serényen folyik a munka Ilonafalu (Zimonjić) határában a Baráthok kútjánál. Mi is épül itt a Járás peremén, a Baráth-szállás közelében még 1908-ban fúrt csordakútnál? A munkálatokat Herczeg Ágnes tájépítész, a budapesti Ars Topia Alapítvány programfelelőse irányítja.

Serényen folyik a munka a Baráthok kútjánál Ilonafalu határában

Serényen folyik a munka a Baráthok kútjánál Ilonafalu határában

– Alapítványunk 2001 óta szervez kalákákat és alkotótáborokat, amelyek középpontjában a régi népi fürdők felújítása áll, eddig főleg Székelyföldön dolgoztunk, és számos fürdőt újítottunk fel. Az alföldi artézi kutak vizét a lakosság nemcsak jószágok itatására használta, hanem felismerte a víz és az iszap jótékony hatását is, e kutak vizét fürdésre is használták. A Baráthok kútja köré téglából és fából a tájba illő kisebb fürdőt építünk. A régi itatóvályút újítjuk fel, az lesz egy fürdő, jószágitatásra pedig új vályút alakítunk ki, amely egy kis karámmal el lesz választva a fürdőtől, így a kút eredeti funkciója megmarad. Lesz öltöző, padok, illemhely, egy kis pihenő, felüdülést szolgáló helyet alakítunk ki. Igyekeztünk a pusztába, a természetes tájba illő kis fürdőt kialakítani, amely nem emelkedik ki jelentősen a síkságból, ebben az összefüggésben gondolkodva a készülő objektumok, információs táblák színben és elhelyezésükben a környezethez igazodnak.

A magyarkanizsai Hajdú László magyarországi ismerősök révén került kapcsolatba tájépítészekkel, köztük Herczeg Ágnessel, aki többször járt Magyarkanizsán.

– Tavaly Vígi Laci barátom Erdélyben részt vett egy fürdőfelújító kalákán, az ottani tapasztalatok alapján fogtunk hozzá a szervezéshez. Az önkormányzat, több vállalkozó, a barátok, ismerősök karolták fel a kezdeményezést, egyre több támogatót sikerült megnyerni, hogy a Járás szélén alakítsunk ki egy kis fürdőt a Baráthok kútjából. Az ilonafalui artézi kút jó lehetőséget kínál, hogy közösségépítő munka keretében erdélyi, magyarországi és vajdasági önkéntes fiatalokkal, az Ars Topia Alapítvány közreműködésével maradandót alkossunk a köz javára. Augusztus 8-án kezdtük a munkát, és ha minden a terv szerint folyik, akkor a jövő hét közepén át is tudjuk adni a felújított, fürdő-pihenő hellyel kibővített Baráthok kútját, amely több mit száz éve ontja több 280 méter mélyről a 20 fokos, kiváló minőségű artézi vizet.

– Munka közben megismerjük egymást, egymás szokásait, kultúráját. A napi munka után esténként a magyarkanizsai Tisza-parti üdülőtelepen, a volt Potisje-nyaralónál lévő szálláshelyünkön előadásokat hallgatunk meg, művelődési programokon veszünk részt. Szombaton (ma) este például az adai Czéczó zenekar lép fel táncház keretében, amelyre szívesen látunk érdeklődőt. Vasárnap, amikor pihenőnapot tatunk, az egész csapatot Ilonafalu látja vendégül, a helybeliek felkarolták a kezdeményezésünket – mondta a helyi szervezők nevében Vígi László, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke.